«Важливо святкувати УКРАЇНСЬКИЙ Новий Рік»: Владика Михаїл пропонує відзначати НР – весною (21-22 березня)

Раніше він підтримував святкування Різдва разом із католиками

Митрополит Луцький і Волинський, який свого часу мав великі шанси очолити ПЦУ (замість Епіфанія), знову привернув увагу до себе.

Владика вкотре наголосив на нашій культурній своєрідності й закликав українців не забувати про це в християнських традиціях.

Про це повідомляють на вебсайті Волинської єпархії ПЦУ.

Зокрема, згадуючи Новий рік, архієрей стверджує, що давні слов’яни відзначали його у весняне рівнодення – 20-21 березня.

 

«Все це події, пов’язані з весною, з новим періодом життя, посіванням пшениці тієї самої». Під впливом різних культур ми вже давно відзначаємо початок року 1 січня.

 

Проте нині нам прищеплюють і китайський Новий рік, і безліч інших свят.

Високопреосвященний застерігає:

«Тепер в нас стає важливо, чи ти народився в рік скорпіона, чи настає рік бика чи миші якоїсь… Китайський календар входить в таку систему своєрідних цінностей.

 

Але ми втратили своє, українське, яке було від самого початку, і до християнського періоду було пошановане, і після було пошановане».

Архіпастир наголошує на тих традиціях і святкуваннях, які були у дохристиянський час, і залишилися після хрещення Русі, і мають плекатися в наші дні, якщо не йдуть усупереч християнській вірі.

Свого часу опоненти Митрополита Михаїла намагалися роздмухати скандал, через те, що владика відвідав Почаївську Лавру

Архієрей закликає відроджувати наші традиції, свята, обряди. Але стверджує, що добре цікавитися й культурою інших народів, однак «треба мати самоідентичність.

«Тому важливо святкувати нам, українцям, український Новий рік. Це повинно бути нашим самовираженням.

 

Треба повертатися до наших українських традицій, які пов’язані з нашою культурою, побутом, піснями, звичаями, – колядуванням, щедруванням, веснянками, гаївками тощо.

 

Це все те, що виражає український характер, те, до чого закликає українська природа…

 

Ми повинні знати, хвалити українське, а не захоплюватися лише закордонним: чи іменами, чи словами, чи традиціями, забуваючи, що в наших жилах тече зовсім інша традиція – українська», – запевняє керуючий єпархією.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень