«Ваш син потрапив у полон»: Поліція попереджує українців про нові шахрайські схеми

В умовах війни активізувалися шахраї

Від початку повномасштабної війни в Україні з'явилися нові злочинні схеми аферистів, зауважують правоохоронці. Громадяни щодня перебувають у стресовому стані і часто, повіривши зловмисникам, втрачають свої гроші.

Найпоширеніші методи шахраїв:

  • Збір коштів для військових

Шахраї під виглядом волонтерів збирають гроші на амуніцію, лікування чи інші необхідні для військових речі, проте привласнюють усі донати собі. Тож правоохоронці закликають переказувати гроші лише перевіреним благодійним організаціям або державним спеціальним рахункам.

  • Надання інформації про безвісти зниклих родичів

Зараз часто родичі військових та цивільні шукають зниклих. Побачивши оголошення про розшук зниклої людини, зловмисники зв’язуються з авторами публікації та «продають» інформацію про місцеперебування людей.

  • Евакуаційні перевезення

Люди, тікаючи від війни, шукають перевізників, які б могли їх вивезти з гарячих точок. Часто оплату за свої послуги водії хочуть наперед. Отримавши гроші, шахраї більше на зв'язок не виходять. Для евакуації шукайте перевірених волонтерів і ніколи не платіть гроші завчасно.

  • Оренда житла за вигідною ціною для переселенців

Зросла кількість здачі в оренду «уявних» квартир і будинків для переселенців. Людям, яким потрібне житло, пропонують скинути на картку аванс. Отримавши гроші, шахраї зникають.

  • «Ваш син потрапив у полон»

Зловмисники телефонують батькам та родичам зниклих військовослужбовців або цивільних людей та повідомляють, що нібито він перебуває у полоні. За визволення з полону просять заплатити гроші. Поліцейські радять не піддаватися емоціям та не довіряти стороннім особам.

  • Онлайн-шопінг і банківські операції

І вже традиційно люди втрачають свої гроші, здійснюючи онлайн-покупки й виконуючи вказівки осіб, які представляються банківськими працівниками.

Джерело: pravda

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень