Ваш манікюр вас вбиває: Дослідження довели, що УФ-лампа може викликати рак шкіри

Захворювання діагностували в учасниці конкурсу краси

У середині 2000-х років модницям став доступний особливий манікюр. На ринку з’явилося покриття гель-лаку, яке у порівнянні зі звичайним лаком для нігтів більш стійке до пошкоджень, довго зберігає свій блиск та спрощує процедуру через можливість швидкого висихання.

Висихає таке покриття лише під дією ультрафіолетового світла, яке активує хімічні речовини гель-лаку.

 

Всім вже давно відомий шкідливий вплив ультрафіолетового випромінювання на організм. Адже він викликає меланому. А нещодавно вчені виявили, що такі ризики провокує і УФ-лампа.

Причиною дослідження вчених з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго стала учасниця конкурсу краси, у якої діагностували рідкісну форму раку шкіри на пальці.

Використовуючи різні комбінації клітин людей та мишей, дослідники виявили, що один 20-хвилинний сеанс з УФ-лампою призвів до загибелі 30% клітин, а три послідовні 20-хвилинні сеанси показали відмирання від 65 до 70% відкритих клітин.

Вчені також виявили, що решта клітин, які вціліли, мали ознаки пошкодження мітохондрій і ДНК, а також мутації. Подібні мутації виявляють у пацієнтів з раком шкіри.

- Результати наших експериментів і попередні докази переконливо свідчать про те, що випромінювання манікюрних УФ-ламп може спричинити рак на руках, а також подібно до солярію може збільшити ризик раку шкіри на ранній стадії, — пишуть вчені у дослідженні, опублікованому в журналі Nature Communications у вівторок. 

Наразі жодних рекомендацій дослідники поки не зробили. Кажуть, необхідно більш тривале епідеміологічне дослідження, перш ніж вони зможуть остаточно довести, що використання УФ-ламп для лаку призводить до підвищеного ризику раку шкіри. Вони додали що, щоб довести шкідливу дію УФ-ламп знадобиться десяток років.

Джерело: itc.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень