Вареники українські, млинці - російські? Що насправді готували наші предки на Масницю

У часи війни немає нічого дивного в бажанні відмежуватися від російської культури на всіх рівнях

За тиждень до Великого посту розпочинається Масниця. Найчастіше у цей період готують млинці з різноманітними начинками. Втім, нерідко можна зустріти інформацію про те, що млинці - це традиція росіян, а от українці здавна готували вареники.

Тож чи дійсно це так?

Про те, що насправді готували на Масницю наші предки, розповідає РБК-Україна із посиланням на публікацію дослідниці української гастрономії Олени Брайченко на сторінці проєкту «Їжа Культура» в Instagram.

Що треба знати про Масницю

— Останніми роками чим ближче наближаємося до традиційних свят, тим активніше звучать категоричні вигуки «Це не наше» у соцмережах та ЗМІ.

 

У часи війни немає нічого дивного в бажанні відмежуватися від російської культури на всіх рівнях.

 

Але не поспішайте соромитись млинців, - говорить Брайченко.

Вона додає, що у народі це свято має різні назви - Масляна, Масниця, Сирниця, Пущення, Запусти, Сирний тиждень, Сиропуст, Кривий тиждень.

— Це останній тиждень перед Великим постом.

 

У цей час люди вже відмовлялися від м’яса, натомість наїдались різноманітних страв з набілу - молочних продуктів. 

 

Хоча первинно йшлося не так про підготовку до посту, як про відзначення межі між зимою, коли природа символічно помирала, й весною, коли вона перероджувалася й давала нове життя, - каже дослідниця.

Протягом тижня на Масницю багато святкували, танцювали та влаштовували забави. Це своєрідний карнавальний період, який розмежовує різні періоди й покликаний сприяти врожаям, відігнати всі погані сили, аби весна сприяла початку сільськогосподарських робіт, худоба була здоровою та плідною.

Що насправді готували на Масницю

Чимало джерел вказують, що в українських регіонах дійсно переважали вареники з сиром, які обов'язково подавали зі сметаною та перемащували маслом. Й казали «Вареники-хваленики всі хвалять, а не всі їдять», - розповідає дослідниця.

Крім вареників готували й інші страви:

  • бабка з локшиною
  • ряжанка й калатуша - юшка з грибів і риби
  • вареники із солоним сиром і картоплею
  • пампушки й пироги з сиром
  • пухкі пшеничні, гречані чи пшоняні млинці

— На Донеччині готували фальшиві вареники.

 

На них ворожили на майбутнє, або просто жартували над гостями: замість начинки у вареник клали землю, попіл, сою, монети, сіль або цукор, - каже науковиця.

Чи готували українці млинці

— Так, українці пекли млинці, але це були переважно пухкі гречано-пшеничні, пшеничні, пшоняні млинці, які подавали до калатуші чи спареного молока, - пояснює Брайченко.

З ХІХ століття у панських маєтках напікали й тонких млинців - налисників, які змащували сиром, закручували у трубочки, заливали сметаною та запікали.

Інші характерні страви цього свята:

  • молочні каші
  • запечені вареники з сиром
  • вареники із солоним сиром, сиром та картоплею
  • молочний кисіль
  • бабка із локшини та яєць
  • яєшня
  • млинці змащені маслом
  • ряжанка
  • грудки печеного у маслі сиру
  • пухкі пироги із сиром

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублене службове посвідчення прокурора

Загублене службове посвідчення прокурора видане на імʼя Ваколюк Юлії Олександрівни. Прошу вважати недійсним.

Загублено рюкзак із документами

Загублено рюкзак золотистого кольору на зупинці біля Сільпо біля автовокзалу. В ньому  документи, на прізвище Годунко, гроші та дитячі речі. Якщо хтось знайшов, повідомте за номером 0978401501.

Знайдено паспорт у Рівному

Вчора на проспекті Миру на переході біля "Фокстроту" було знайдено пластиковий паспорт України, на ім'я Мікаберідзе Максим Максимович 05.04. 2006 р.н, харківська прописка. Звертатись за телефоном 0979764361 - Богдан

Більше оголошень