Валить з ніг за хвилину: інфекціоніст розповів, як безпомилково визначити грип

Особливо уважним варто бути до здоров’я наймолодших

У Рівному зростає захворюваність на сезонні ГРВІ та грип. За тиждень кількість хворих зросла на 13%. В місті захворіли понад 2000 людей, половина з них діти до 14 років. Серед цієї категорії й найбільше госпіталізацій.

Грип легко розпізнати, каже завідувачка інфекційного відділення рівненської міської лікарні Галина Максимчук:

Грип завжди починається дуже різко. Людина буквально з точністю до хвилини може сказати, коли у неї підскочила температура, й одразу до 39-40 градусів.

 

Серед характерних ознак: озноб, слабкість, головний біль.

 

Також з’являється біль в очних яблуках, буквально при натисканні хворий відчуває болючість. Це також ломота в тілі, суглобах.

 

І на другу-третю добу з'являється сухий, поверхневий, не продуктивний кашель.

ФОТО з сайту "4Влада" Галина Максимчук - завідувачка інфекційного відділення ЦМЛ м. Рівне

Зараз найбільше хворих серед дітей та молоді. Люди старше 64 років хворіють менше, якщо не мають тісного контакту з дітьми.

Причиною для госпіталізації через грип може стати висока температура, яку не можна збити попри приймання адекватної дози антипіретиків. Це кашель, який не можна зупинити й у людини виникають задишки.

 

Випадки, коли за грудиною людина може відчувати біль теж варті ретельної уваги лікарів.

 

Найкраще оперативно звернутися до сімейного лікаря, а у вихідні можна й потелефонувати у швидку допомогу для кращої координації подальших дій.

Швидкі тести для визначення грипу у лікарні не закуповують, але вони є у продажу, в аптеках коштують близько 350 гривень, які визначають тип грипу А чи В. Галина Максимчук пояснює, що перехворівши на грип, людина зазвичай має до нього імунітет впродовж 2-3 років, до наступного епідемічного стрибка.

Для профілактики грипу слід уникати скупчень людей, носити захисну маску, дотримуватися гігієни, а також стежити за тим, аби слизова була достатньо зволоженою.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем - звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень