Чи можна поєднувати щеплення від коронавірусу із щепленням від грипу?

Коли робити щеплення, і де брати вакцину

 

Які штами грипу будуть циркулювати?

За прогнозами Міністерства охорони здоров'я, в нашій країні очікується циркуляція чотирьох штамів: A/Victoria (H1N1), A/Cambodia (H3N2), В/Washington і B/Phuket.

Які є вакцини?

У цьому епідемічному сезоні в Україні будуть три вакцини різних виробників: корейського «Джіс флю», французького «Ваксигрип» і нідерландського «Інфлувак».

 В аптеки планують поставити близько мільйона доз.

Головний санітарний лікар Ігор Кузін  анонсував препарат проти грипу українського виробництва. Але його появу заплановано на перше півріччя наступного року.


«Українські фармацевтичні виробники ведуть переговори щодо локалізації виробництва вакцини від грипу на території України. Це буде три- або чотиривалентна вакцина в монодозних шприцах», – сказав чиновник.

Де взяти вакцину?

З 20 вересня вакцини перебувають на контролі в Держлікслужбі. Процес перевірки може тривати близько двох тижнів. Після цього вакцина з'явиться в аптеках і медичних установах.

Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих – її немає в національному календарі профілактичних щеплень, тому препарат доведеться купувати за свій рахунок в аптеках. 


Коли вакцинуватися?

У МОЗ зазначили, що вакцинуватися краще до початку циркуляції вірусів грипу – у вересні-жовтні, щоб утворився імунітет і достатня кількість захисних антитіл. Однак щеплення можна робити і пізніше, навіть якщо в регіоні зафіксовано сезонні спалахи захворюваності. 

Який інтервал потрібен між щепленнями від COVID-19 і грипу?

Головний санітарний лікар Ігор Кузін раніше заявляв, що укол вакцини проти грипу можна робити в період між першою і другою дозами препарату проти COVID-19. Однак важливо, щоб у різниці виходило зазначені два тижні. Але заздалегідь все одно варто проконсультуватися з приводу графіка щеплень зі своїм сімейним лікарем.

Джерело: OBOZREVATEL

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень