Вакцинація від коронавірусу на Рівненщині: коли, як, де і навіщо

Розповіли, чи варто щеплюватися тим, хто перехворів

На Рівненщині процес вакцинації розпочнеться після надходження препарату в країну. Вакцина від COVID-19 на сьогодні в Україну ще не надійшла.

15 лютого 2021 року  в Державний експертний центр МОЗ подано заявку про державну реєстрацію в Україні вакцин проти COVID-19 – Oxford/AstraZeneca та Pfizer/BioNTech.

Глобальна ініціатива COVAX надала підтримку Україні у постачанні вакцини AstraZeneca та Pfizer.

Про це під час тематичного брифінгу розповіла заступниця начальника управління охорони здоров'я - Олена Гандзюк.

Ефективність усіх вищезазначених вакцин – 85% - 95%.

Вакцинація населення є добровільною і безкоштовною.

Поки триватимуть 1-4 етапи вакцинації, охочі можуть зареєструватися у додатку «Дія», що дасть змогу визначити потребу у вакцині.

Які умови проведення вакцинації від ковід? Чи можна робити щеплення людині, яка перехворіла на коронавірус?

Щеплення від COVID-19 проводиться двічі.

Протоколів, що вимагають проходити обстеження перед вакцинацією від COVID-19, немає. Потрібна консультація сімейного лікаря, огляд, збір ковідного анамнезу на предмет скарг, патологій, протипоказів до вакцинації.

Потому сімейний лікар визначає потребу у вакцинації чи її забороні.

Даних про те, скільки триває імунітет від COVID-19, немає, адже ця інфекція недостатньо досліджена. Трапляються випадки повторного зараження. Але, враховуючи прогнозований дефіцит вакцини, щеплення в першу чергу буде направлене на людей, які не перехворіли. Раніше 6-ти місяців від перенесеного COVID-19, щеплюватись не рекомендовано.

Чи боляче робити щеплення, а також які наслідки можна очікувати?

Щеплення робити не боляче. Наслідками можуть бути алергічні реакції, анафілактичний шок тощо. Вже існують дослідження щодо наслідків вакцинування. Протягом 10 днів від старту вакцинації в США на 1 млн 900 тис. введених доз вакцини Pfizer зафіксовано 20 випадків алергічних реакцій. Під час щеплень вакциною Moderna зафіксовано 2,5 випадки алергічних реакцій на 1 млн введених доз.

Вакцина не змінює ДНК людей, оскільки не може впливати чи взаємодіяти з нашою ДНК будь-яким чином.

Залишається актуальним дотримання респіраторної гігієни –  носіння масок, чисті руки, соціальна дистанція. Не залежно від того, чи людина вакцинована, чи перехворіла. Дотримання карантинних вимог сприяє зниженню рівня зараження респіраторними хворобами.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень