Топ-5 помилок у боротьбі з коронавірусом

Комп'ютерна томографія не завжди потрібна, каже експерт

Професор, доктор медичних наук, президент Асоціації анестезіологів України, лікар Сергій Дубров назвав найпоширеніші помилки при лікуванні коронавірусу.

1. Антибіотики

 

Найбільш поширена помилка лікарів в Україні та світі під час роботи з пацієнтами, хворими на Covid-19, є призначення антибіотиків після підтвердження діагнозу та під час вірусного ураження легень. Експерт уточнив: насправді антибіотики необхідно призначати лише за умови виявлення бактеріальної інфекції або у разі підозри на неї.

«Інфільтративні зміни на рентгенограмі не є прямою ознакою бактеріальної інфекції. А 95% пацієнтів виліковуються і без антибіотиків», – підкреслив він.

2. Гормони

 

Ще однією розповсюдженою помилкою лікарів є призначення кортикостероїдів (гормонів) пацієнтам із легким перебігом хвороби.

«Наприклад, дексаметазон показаний для лікування кисневозалежних пацієнтів із сатурацією менше 92%. Тому гормональні препарати показані далеко не усім пацієнтам, адже їхнє неправильне використання може призвести до тяжких наслідків і навіть інвалідності», – зазначив лікар.

3. Комп'ютерна томографія

 

Професор Дубров також звернув увагу на проблему гіпердіагностики, зокрема, на безпідставному скеруванні пацієнтів на комп’ютерну томографію.

«Річ у тім, що результати КТ не впливають на лікувальну тактику, а здійснювати це дослідження варто не для діагностики відсотка ураження легень, а в тих випадках, коли лікар підозрює деструкцію. Для діагностики стану легень значно ефективнішим методом дослідження є УЗД», – розповів лікар.

4. Недостатня діагностика

 

«Тоді як деякі лікарі мають проблеми з гіпердіагностикою, інші з них навпаки – проводять діагностування недостатньо пильно. Лікарі первинної ланки й досі часто скеровують пацієнтів із симптомами захворювання «лікуватись вдома» замість того, аби направити їх на здачу ПЛР-тесту», – сказав експерт.

5. Ігнорування протоколів

 

Дубров розповів і про проблеми, пов’язані з протоколами лікування.

«Від початку пандемії протоколи лікування пацієнтів із Covid-19 неодноразово змінювались та доповнювались, відповідно до нових результатів досліджень. На жаль, деякі лікарі не стежать за оновленнями протоколів, або ж просто ігнорують їх. А ця помилка може загрожувати лікарю і кримінальною відповідальністю, і погіршенням стану пацієнта», – зауважив він. 

Джерело: Главком

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень