В Україну завезли небезпечні сир і сосиски

У продуктах виявили хвороботворну бактерію

Українців попередили про виявлення на прилавках торгових точок Києва та області небезпечних для здоров'я харчів - сиру та сосисок, що викликають інфекційне захворювання на лістеріоз.

Про це 30 вересня йдеться у заяві на сайті Головного управління Держпродспоживслужби у Київській області.

Так, було отримано повідомлення по системі швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 20 вересня № 2022.4497-fup 19 стосовно спалаху харчового походження, спричиненого Listeria monocytogenes (ST155), та виявленого:

  • у сирі «Asiago Pressato»,
  • у сосисках із м'яса птиці «Wurstel».

Вони були експортовані з Італії (виробники: Latteria sociale di bolzano vicentino; Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L., Italy) до України (отримувач: ПП «КЛЄР» просп. Повітрофлотський, 66, м. Київ, 03151).

Операторів ринку закликали у відповідність до вимог закону негайно вилучити такі продукти з обігу та поінформувати компетентні органи про виявлену невідповідність у строк не більше 2 робочих днів.

 

Що таке лістеріоз:

Лістеріоз - це інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами Listeria monocytogenes. Ці бактерії поширені у природі. Як зазначають у Центрі громадського здоров'я МОЗ України, такі продукти, як молоко, м'ясо, риба, овочі, фрукти - для збудника є відмінним живильним середовищем для росту мікроорганізмів.

— Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними, при вживанні м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо придбаний на стихійних ринках), через овочі та фрукти.

 

Причому кількість лістерій у забруднених продуктах харчування може бути набагато більша, ніж у зовнішньому середовищі, - розповіли медики.

Це досить рідкісна, але серйозна харчова інфекція, вона небезпечна для маленьких дітей, вагітних жінок, людей з низьким імунітетом та людей похилого віку. Симптоми лістеріозу включають діарею, підвищену температуру, біль голови і м'язові болі. Інкубаційний період короткий і триває кілька днів.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень