В Україні зупинили реєстрацію 35 препаратів «Гедеон Ріхтер»

Але експерти запевняють, дефіциту потрібних ліків не буде

Україна ввела заборону на продаж ліків, виготовлених в Росії та Білорусі. Споживачі від цього не постраждають, запевняють у Міністерстві охорони здоров'я, адже практично кожен препарат має по кілька аналогів на ринку.

З травня 2022 року відповідно до змін у закону «Про лікарські засоби» Україна може позбавити реєстраційного посвідчення препарати, які походять з країни-агресора, навіть якщо вони були вироблені в Росії та Білорусі компаніями з інших країн.

Комісія Міністерства охорони здоров'я з припинення дії реєстраційного посвідчення відкликала з фармринку низку препаратів.

Йдеться про 35 препаратів угорської компанії «Гедеон Ріхтер», яка має виробництво у РФ.

Не секрет, що ця компанія має тісні взаємовідносини із РФ та продовжує виробляти ліки на території Росії й таким чином через сплату податків до російського бюджету вона опосередковано фінансує війну проти України, – йдеться у публікації.

Ліки компанії «Гедеон Ріхтер» мають одразу кілька аналогів на українському ринку, які не виготовляють на території країни агресора. Тож дефіциту жодних препаратів бути не повинно. Обмеження поки тимчасове – на час дії воєнного стану в Україні.

У мережі припускають, що це може призвести до монополізації ринку українськими компаніями. Фахівці натякають, що ніби-то «комісія МОЗ отримала завеликі повноваження та можливість приймати необґрунтовані рішення, і що закон вигідний українським фармкомпаніям, які можуть скористатися ситуацією і збільшити свої частки на ринку».

Інші фахівці пояснюють, що до складу комісії МОЗ входять дві громадські організації, а тому голосування за рішення про скасування реєстрації препаратів згаданої компанії є прозорим.

Джерело: ФОКУС та РБК - Україна     

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень