В Україні у 2022 з’явиться несподіване свято: коли і що вшановуватимуть?

«Це будуть живі, якісні гастрономічно-туристичні заходи»

Саме так про свято, яке вже наступного року може з’явитися в Україні – День українського борщу - кажуть його ініціатори. Проєкт постанови зареєстрували у Верховній Раді 30 листопада.

Про це йдеться на сайті парламенту та у матеріалі BBC Україна.

Дата нового свята

Його планують відзначати у другу суботу вересня щороку.

Один із ініціаторів постанови нардеп Ярослав Юрчишин пояснив, що перша із зафіксованих згадок борщу в історичних документах належить до кінця жовтня 1584 року, коли про цю страву написав німецький торговець Мартін Груневег, який побував у Києві.

Але у жовтні в Україні й так відзначають багато пам'ятних дат – День вчителя, День захисника України та День визволення України від фашистських загарбників, – які неминуче відволікали б на себе увагу від борщу.

Тому спочатку депутати запропонували призначити День борщу на листопад, а потім, після консультацій із представниками туристичної галузі, прописали у проєкті другу суботу вересня.

Коли запровадять День українського борщу

Ініціаторами постанови про нове свято були українські ресторатори на чолі з Євгеном Клопотенком. Саме він є обличчям кампанії за визнання борщу об'єктом нематеріальної культурної спадщини України у ЮНЕСКО.

Під проєктом, який подали в Раду 30 листопада, могли підписатися всі охочі. Однак в результаті авторами проєкту стали 24 депутати.

Парламентарі прогнозують, що нове свято без проблем підтримають більшість депутатів.

Цього тижня документ має схвалити профільний комітет парламенту з гуманітарної та інформаційної політики, а вже в січні Україна офіційно отримає День борщу.

Відзначати його хочуть вже у вересні 2022 року.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень