В Україні скасують частину соцвиплат: чому – роз’яснили у профільному Міністерстві

Деякі допомоги будуть надаватися зовсім в іншому форматі

В Україні наразі діє близько 40 програм соціальної допомоги, частина з яких – неефективні і потребують переформатування. Про це в ефірі національного телемарафону заявила пані міністр соцполітики Оксана Жолнович.

– Сьогодні є дуже багато так званих «статусних програм», де призначаються невелика виплата, яка не вирішує жодних проблем людини.

 

У нас близько 40 бюджетних програм у Міністерстві. Кожна програма включає від 20 різноманітних виплат, які бувають надзвичайно дрібними, незрозумілими. Що вони вирішують, напевно, давним-давно забулося.

 

Увесь цей комплекс, набір незрозумілих коштів треба переформатувати і спрямувати на конкретну ціль – на підтримку людини. І це треба зробити настільки грамотно, щоб витримати всі конституційні вимоги, які є щодо соціальної підтримки людини, щоб це не виглядало за жодних обставин зменшенням обсягу підтримки людини, – заявила вона.

За словами міністерки, це може бути переформатування певних виплат в інші види допомоги. Наприклад, замість грошової виплати людині можуть почати надавати безпосередньо матеріалу допомогу (необхідні ліки, послуги, товари тощо – те, чого дійсно бракує певному громадянину).

Оксана Жолнович
Оксана Жолнович

Кінцевою метою соціальної підтримки має бути виведення людини із складних життєвих обставин – щоб вона стала економічно незалежною й могла надалі обходитися без усілякої підтримки з боку держави, наголошує пані Міністр:

– Ми повинні завжди пам’ятати, що кінцева мета будь-якої соціальної політики – це вивести людину з цих складних обставин. Це зробити її, знову ж таки, такою, яка би не перетиналася ні з управліннями соцзахисту, ні з іншими інструментами соціальної політики.

 

Ми повинні зробити її максимально економічно активною. І от всі наші програми мають бути на це спрямовані. Тобто забезпечити такий комплекс рішень, щоб ця сім’я могла абсолютно спокійно жити без усіляких підтримок. Так працює за кордоном зараз уся система підтримки, – каже Жолнович.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень