В Україні прогнозують катастрофічне падіння народжуваності у 2023 році

До скількох мільйонів може скоротитися населення

Наступного року в Україні можливе падіння народжуваності, а до 2030 населення може скоротитися до 35 мільйонів. Про це заявила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи академіка НАН України Елла Лібанова.

Я мрію, щоб до 2030 року нас було 35 мільйонів. На жаль, цього може й не бути. Тому що війна триває, ми втрачаємо людей через надмірну смертність.

 

Це не тільки загиблі, а й ті, хто вмирає через стреси, перевантаження, неякісне харчування, недостатність медичної допомоги, – каже Елла Лібанова.

Втрати населення через війну та пов’язані з нею міграційні процеси вона оцінює як катастрофічні. Також дається взнаки низький рівень народжуваності.

Ми ще повною мірою цього не відчуваємо. Але 2023 рік буде роком катастрофічного падіння цього показника.

 

Скажімо, для того, щоб мати просте відновлення поколінь, треба, аби одна жінка за своє життя (усереднено) народила 2,13 – 2,15 дитини у 2021 році ми мали показник 1,1 у 2022 році – ще менше, але скорочення ще не буде катастрофічним за рахунок дітей, які народилися в першій половині року.

 

Дай Боже, щоб 2023-го ми зупинилися на показнику 0,8, – наголосила демографиня.

Джерело: Укрінформ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень