В Україні хочуть заборонити бронювати ліки в аптеці онлайн і вибирати найдешевші 

Такі нововведення можливі через нову постанову, яку збирається хвалити уряд 

Громадські організації, які опікуються правами пацієнтів попереджають про неприємні зміни, які можуть настати, якщо уряд ухвалить нову постанову. Йдеться про проєкт постанови «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, гуртової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)».


Для багатьох це разюча новина, адже чимало українців і пенсіонери зокрема вже вміють користуватися маркетплейсами, де можна знайти потрібні ліки в найзручнішому місці і обрати при цьому оптимальний ціновий варіант.

Покупці знають, що ліки є в наявності, в якій кількості, і зазначають, якщо є аптеки, що пропонують цей препарат дешевше - готові за ним їхати в інший кінець міста. Зауважимо, що й ціна на ліки при бронюванні онлайн - нижча, ніж купувати одразу в аптеці. 

Постанова, яку збирається ухвалити уряд передбачає, що  пропозиція продавати ліки має надходити виключно на вебсайті ліцензіата, тобто конкретної аптечної мережі, а не на сайті, де можна порівняти ціни. 

Експерти зазначають, що це відкине споживачів на років 10 назад і позбавить можливості купувати обрати для себе оптимальний варіант. Для пенсіонерів, які приймають довічну терапію - це катастрофа. 

За даними пацієнтських організацій, 30% покупок в аптеках здійснюються через маркетплейси, аптеки заохочують бронювання онлайн саме знижками, середній розмір яких – 15%.

Проєкт постанови передбачає, що бронювати ліки можна буде лише безпосередньо через сайт аптеки. Але розробка і запуск сайту - не дешеве задоволення, тож і матимуть їх тільки великі мережі. Це може призвести до монополізації ринку великими брендами, а для пацієнтів це означає лише одне - зростання ціни на ліки. 

Джерело: 24 канал 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Патрульні у Рівному знайшли східноєвропейську лайку

Сьогодні в районі парку "Грабник" перехожий знайшов собаку. Тваринка породи Східносибірська лайка, була в нашийнику. Патрульні відвезли її в управління патрульної поліції за адресою: м. Рівне, вулиця Степана Бандери 14-А.  Телефон для контакту: 

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

Більше оголошень