Рятуються антидепресантами? Як війна змінила цей ринок

Продаж таких препаратів з початку повномасштабного вторгнення збільшився на третину

З початку великої війни з симптоми психічних розладів відчували щонайменше 39% українців. Проте лише 13% з них звернулися за професійною допомогою.

Споживання антидепресантів та заспокійливих в умовах повномасштабної війни в Україні зросло приблизно на третину.

Зокрема, за словами гендиректорки аналітичної компанії SMD Ірини Горлової, у 2023 році споживання антипсихотиків, антидепресантів та заспокійливих в Україні зросло приблизно на третину.

Схожі цифри називають у фармкомпанії «Фармак». За їх даними, за період війни антидепресанти у кількості продажів зросли на 29%. При тому, на ринку є окремі препарати, які демонструють ріст споживання у понад 100%.

За перше півріччя 2023 року фармацевтичні компанії продали в Україні понад 3,6 млн упаковування засобів, що діють на нервову систему.

При цьому у багатьох виробників продажі антидепресантів у 2022 році зростали ледь помітно, а в першому півріччі 2023 року вже показали динамічне зростання у понад 20%.

Експерти припускають, якби мільйони українців з початком повномасштабного вторгнення не виїхали за межі України, то ринок антидепресантів міг зрости й на 70%.

До війни споживання антидепресантів в Україні було менше середньосвітового майже у 10 разів, транквілізаторів – у 5 разів, заспокійливих – вчетверо, антипсихотичних засобів – удвічі. Це пов‘язано зі ставленням суспільства до психічних захворювань, стигматизації розладів психіки та поведінки, а також небажанням звертатися до психіатра, яке тягнеться ще з радянських часів «каральної психіатрії», - розповідає Ірина Горлова.

Водночас зростання продажів антидепресантів відбувається на тлі загального падіння фармацевтичного ринку. За підсумками 2022 року роздрібний ринок лікарських засобів скоротився на 6%. 

Джерело: liga.net

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень