В Україні готують заборону на продаж нерухомості: які квартири не можна буде продати?

Щоб перекрити кисень шахраям

В Україні готуються ввести заборону на продаж нерухомості. Вона стосуватиметься продажу деяких квартир, які надто часто відчужують. Таким чином уряд хоче перекрити кисень шахраям, що захоплюють чужі квартири рейдерським способом.

Про те, що чекає найближчим часом на ринок житла в Україні, які обмеження на ньому буде знято, а які запроваджено, розповів міністр юстиції Денис Малюська.

Нині ринок житла в країні простоює

Це відбувається зовсім не тому, що немає охочих купити або продати квартиру, а через те, що зараз закрито доступ до Державного реєстру прав на нерухоме майно. Він закритий з перших днів війни, щоби запобігти можливим шахрайським схемам привласнення житла.

- Робота реєстру прав на нерухоме майно обмежена, у тому числі у зв'язку з можливими шахрайськими схемами, – повідомив Денис Малюська.

Голова Мін'юсту, зокрема, розповів про одну з найпоширеніших шахрайських схем:

За неї аферисти створюють кілька фірм-прокладок, які перепродують одна одній квартиру кілька разів поспіль. Трапляється навіть, що за один день відбувається кілька угод поспіль з однією квартирою. Таким чином, протягом кількох годин продаж житла може відбутися кілька разів. Звичайно що після такої «каруселі» неможливо з'ясувати, хто справжній господар квартири.

Як боротимуться з рейдерами?

Зараз в уряді розробляють механізм, який зробить неможливим безкінечний процес перепродажу однієї і тієї ж квартири. Кабмін хоче заборонити власнику продавати житло, якщо його купили менше місяця тому. Це зламає рейдерські схеми. 

Коли ж запустять Держреєстр нерухомості?

Державний реєстр нерухомості обіцяють відкрити впродовж найближчого місяця. Це знову запустить ринок житла та дозволить проводити операції купівлі-продажу квартир. Поки що операції з нерухомістю можна буде проводити лише на територіях, де не ведуться активні бойові дії.

Зараз реєстр відкритий лише для реєстрації новобудов. Це виправдано, адже якщо новобудова буде зруйнована, то забудовник зможе отримати за неї компенсацію лише в тому випадку, якщо за ним буде зареєстровано право власності на цю нерухомість.

 - Це реєстрація нового майна, відповідно, ризик крадіжки мінімальний. Відповідно ми таку операцію додали, - пояснив чиновник.

Джерело: Today.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень