Уявіть світ без вакцин: чи мають рацію антивакцинатори? (ВІДЕО)

Відповідь у кожного вийде різною

Правець, віспа, поліомієліт і дифтерія –​ завдяки щепленням ці хвороби вдалося подолати майже у всьому світі.

Без масової вакцинації епідемії продовжували б вбивати мільйони людей щороку.

Супротивникам щеплень пандемія коронавірусу показала, яким може бути світ лише без однієї ненависної їм вакцини –​ і це тисячі смертей щодня, пише «Радіо Свобода».

Торік Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) вперше внесла у щорічний список глобальних загроз людству ВІДМОВУ ВІД ВАКЦИНАЦІЇ.

Фото ілюстративне

Щороку щеплення запобігають 2-3 млн смертей у світі. Ще 1,5 млн життів можна врятувати, якщо охопити вакцинацією більшу кількість людей.

Під час пандемії ризики від невакцинації дітей в якийсь момент можуть перевищити ризики від можливого зараження COVID-19, - каже представник Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Андрій Славуцький.

Аби в майбутньому не відбулося спалаху інших хвороб, експерти закликають батьків продовжувати робити всі планові щеплення своїм дітям.

Торік експерти ВООЗ дійшли висновку, що сплеск кору​ в Україні стався саме через систематичний пропуск дітьми вакцинації.

А на це, кажуть фахівці, вплинув дефіцит вакцин, антивакцинаторський рух і масове поширення фейків та міфів про щеплення у соцмережах.

Як працює щеплення: прості пояснення

Ілюстрація "Радіо Свобода". Як працює вакцина і чому це безпечніше, ніж залишатися нещепленим

Вакцинація – найефективніший спосіб захисту від інфекційних захворювань: вірусних (кору, краснухи, свинки, поліомієліту, гепатиту В) і бактеріальних (туберкульозу, дифтерії, коклюшу, правця).

Імунна система реагує на введену вакцину, виробляючи імунітет проти інфекції, і таким чином формує захист проти хвороби, пояснюють лікарі.

В організм людини вводять ослаблені чи навіть вбиті збудники різних інфекцій (або штучно синтезовані білки, ідентичні до білків збудника).

 

Імунна система уважно вивчає їх та починає виробляти антитіла, які вбивають хворобу. Вакцина ніби «навчає» імунну систему, готуючи її до боротьби з «повноцінною» інфекцією.

Коли після цього людина стикається зі справжніми вірусом чи бактерією, організм уже точно знає, що робити, тож людина або зовсім не хворіє, або хворіє у легкій формі.

Більше про це – у сюжеті «Радіо Свобода»:

Груповий імунітет і фальшиві довідки

Щоб побороти якусь хворобу у суспільстві, треба, щоб абсолютна більшість населення мала до неї імунітет. Тоді навіть дуже заразна хвороба не поширюватиметься, переконують експерти.

Нині в Україні запроваджена обов’язкова безкоштовна вакцинація від 10 інфекційних захворювань.

 

Це вакцини від гепатиту В, туберкульозу, кору, епідпаротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту і хіб-інфекції. Також держава закуповує вакцини від сказу.

Календар профілактичних щеплень

Така ж обов’язкова вакцинація – і в багатьох країнах Європи. Крім того, в Україні стаття 15 закону «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачає, що дітям, які не отримали щеплень за Національним календарем щеплень, відвідувати заклади освіти не дозволяється.

Водночас в ЮНІСЕФ заявили, що оцінюють кількість фальшивих довідок про щеплення в Україні у 2018 році у 30%.

Тобто, майже кожна третя довідка про щеплення – «липова».

Усі ці невакциновані люди наражають на небезпеку не лише себе, пояснюють фахівці, а й інших людей. Насамперед тих, хто реально має протипоказання до деяких щеплень (хоча насправді таких людей дуже мало).

Ілюстрація "Радіо Свобода". Вичерпний перелік випадків, коли вакцина протипоказана

І на завершення

Уряди різних країн по-різному борються з небезпекою антивакцинаторства.

Так, в Австралії за відмову від вакцинації позбавляють платежів за народження дитини. А в Німеччині – запровадили штраф у 2500 євро за відмову вакцинувати дітей від кору.​

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень