Унікальна операція пацієнту з COVID-19 успішно завершилась у Рівному (ФОТО)

Стентування

Рівненські лікарі звикають працювати в нових реаліях, пише «Медичний вісник».

Нещодавно в опорному закладі першої хвилі – Рівненській центральній міській лікарні провели стентування двом пацієнтам зі STEMI інфарктами, ускладненими COVID-19.

Ось, що розповів завідувач відділення інтервенційної радіології (кардіології) та реперфузійної терапії Рівненської міської лікарні Роман Овсійчук (на фото вгорі):

– Мова йде про двох пацієнтів зі STEMI інфарктом міокарда, які поступили до нас із Сарненської ЦРЛ.

 

Ще при госпіталізації до Сарненської ЦРЛ їм зробили обстеження на COVID-19, які виявилися позитивними. Відповідно, обласна лікарня (куди зазвичай доправляли пацієнтів із таким діагнозом до пандемії) їх не приймає – таких хворих зараз напряму доставляють до нас, адже ми є опорною лікарнею з надання допомоги хворим на COVID і маємо відповідне обладнання. Тому ці пацієнти були транспортовані до нас і оперувалися в нашому відділенні.

Для лікування пацієнтів із коронавірусом у Центральній міській лікарні відведено інфекційний та хірургічний корпуси. Відділення інтервенційної радіології (кардіології) та реперфузійної терапії ЦМЛ зараз також працює в режимі надання допомоги таким хворим. Паралельно у терапевтичному корпусі обстежуються та лікуються неінфіковані пацієнти. В умовах карантину їхня кількість значно зменшилася, але вони є. Поступають до лікарні, в основному, по «швидкій», з діагнозами нестабільна стенокардія, гострий коронарний синдром.

У такому спорядженні проводяться операції на серці в пацієнтів хворих на COVID-19

Оперативні втручання проводяться як у рентген операційній № 2 (терапевтичний корпус), де проводить стентування неінфікованих пацієнтів, так і в рентген операційній № 1 відділення інтервенційної радіології у межах хірургічного корпусу, куди й доправили пацієнтів із COVID-19.

– На час пандемії у нашому відділенні лікуються і «ковід»-пацієнти з пневмоніями, бо маємо доступ до кисню, і «ковід»-пацієнти з інфарктами, – пояснив Роман Миколайович. – Якщо поступають «ковід»-пацієнти зі STEMI інфарктом міокарда, яким має надаватися негайна допомога, працюємо в нашій рентген операційній № 1.

Для проведення оперативного втручання хворим з коронавірусом операційна бригада має бути стовідсотково захищена від інфекції. А це неабияка незручність у роботі, та іншого виходу немає.

– Нові умови – нові вимоги, – каже заввідділення. – Наприклад, за останніми рекомендаціями «золоте вікно» для таких пацієнтів має тривати не більше двох годин. Це час від першого контакту хворого з медичним персоналом до відкриття артерії в рентген операційній.

 

Але в нових умовах, коли триває карантин, діють тимчасові рекомендації, де передбачено 60 хвилин затримки. Тобто з моменту контакту з медперсоналом дається три години на те, щоб надати допомогу такому хворому. Саме так і було в наших випадках.

А на запитання, чи складно проводити операції у такому «умундируванні», Роман Овсійчук відповідає просто:

– Незвично. Робиш все як завжди, але відчуття інші, тому що на руках не одна пара рукавичок плюс захисний костюм, а зверху ще й рентген захист та стерильний халат. Тобто здобуваємо новий досвід.

– На якість проведення втручання це не впливає?

– На якість не впливає, але лікарю для цього потрібно дуже постаратися.

Цього разу, як і завжди, фахівці провели обидва стентування «на відмінно».

Одного з пацієнтів із гострим інфарктом міокарда оперував Роман Миколайович Овсійчук, другого – інтервенційний кардіолог цього ж відділення Ігор Степанович Кривко.
 

В операціях також брали участь операційна медсестра Наталія Мельник та молодша медсестра Людмила Дідух.

Кожне втручання тривало близько сорока хвилин, - у результаті ще двоє людей отримали другий шанс на життя. На сьогодні вони вже повернулися додому.

А в медиків, які подарували їм цей неоціненний дарунок, продовжуються робочі будні. Консультації, лікування, операції. Все як завжди. І все по-особливому…

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень