Український біженець розповів, через що йому довелося пройти, аби заробляти 2,5 тисячі фунтів на місяць

Це понад 100 тис. грн

Фото ілюстративне

Варто зауважити, що Володимир Сиротюк, про якого пише AUTO24 – 61-річний пенсіонер, який усе життя працював водієм вантажівки у Києві.

Після нападу росіян йому довелось виїхати аж у Брайтон у Великій Британії, що на узбережжі Ла-Маншу.

Сидіти без діла на соціальній допомозі, яку британський уряд виплачує українським біженцям, не хотілося. Можна було б влаштуватися різноробом на будівництво, двірником у муніципальну службу, та маючи за плечима чималий водійський стаж і досвід, хотілося працевлаштуватися за спеціальністю, - розповів Володимир.

 

Вчитися ніколи не пізно

В Британії, як і у будь-якій європейській країні, також нестача водіїв, не кажучи уже про досвідчених профі за кермом. А Сиротюк є саме професіоналом. Отож подався прямісінько на ярмарок вакансій. Там поглянули на документи, дізналися про стаж і запропонували пройти курс перенавчання у Центрі зайнятості й перекваліфікуватися у водія двоповерхового автобуса.

Володимир Сиротюк

Приємним бонусом було й те, що курсами опікувалися й майбутні роботодавці, які підбирали собі кадри. Отож, проблем з перенавчанням та компенсацією витрат на заміну українських водійських прав на британські не було. Як і з працевлаштуванням.


Пройшовши навчання за схемою найму українських біженців, яку запровадив Департамент праці та пенсійного забезпечення, Володимир Сиротюк відразу ж потрапив у поле зору компанії Brighton & Hove Buses з великою кількістю дочірніх підприємств по всій Великобританії.

Досвідченого водія запримітили відразу – статний, завжди усміхнений та доброзичливий.

Володимир швидко адаптувався до нових реалій. Водити величезний і височезний автобус виявилося не складно.

Автобус, яким керує українець

Значно більших зусиль потребувала перебудова свідомості до лівостороннього руху. Однак й це вдалося подолати – налаштував себе на праве кермо і наче все життя їздив вулицями Брайтона.

 

Про зарплату…

Володимир розмір зарплати дипломатично не озвучив, але це не таємниця. Редакція Авто24 провела власний моніторинг служб працевлаштування Брайтона.

Як з’ясувалося, кадрові та рекрутингові агенції вербують (запрошують) на роботу водіїв автобусів, пропонуючи в середньому зарплату від 12 до 12,5, а подекуди й трішечки більше англійських фунтів стерлінгів (GBP) за годину роботи. Якщо це перевести в гривні, то за кожні 60 хвилин тамтешній водій заробляє 534 грн.

Середньорічна зарплатня водія у Британії складає приблизно 28 989 фунтів стерлінгів, тобто десь 2 415 фунтів стерлінгів у місяць. Якщо по курсу Мінфіну України станом на 29 вересня перевести цю суму у гривні, то середня зарплата водія автобуса в Брайтоні становить 109 129 гривень на місяць.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень