Українські біженці вплинули на падіння економіки у Польщі – багато купували торік

Роздрібний товарообіг у Польщі у лютому 2023 року впав на 5%, порівняно з загальнорічними показниками

На думку фахівців Польського економічного інституту (PIE), зниження показників є результатом виїзду з Польщі частини українських біженців. 

Деякі українці поверталися на Батьківщину перед початком навчального 2022/2023 року, щоб їхні діти з вересня пішли до школи в Україні. 

Упродовж попереднього року вони впливали на обсяги споживання — насамперед основних товарів: продуктів харчування, одягу і ліків. 

Експерти звертають увагу на те, що порівняння припадає на період, коли вплив споживання біженців на польський ринок був найбільшим. Це також штучно занижує реальний результат. За прогнозами економістів, такий стан речей зберігатиметься протягом усього року.

Проте найбільше падіння спостерігається у паливному та меблевому сегментах.

Водночас продажі одягу, автомобілів і фармацевтичних товарів зросли, відзначають експерти.

На їхню думку, структура споживання свідчить про уповільнення економіки. Висока інфляція підірвала купівельну спроможність багатьох домогосподарств. У результаті більшу частину попереднього року спостерігалося падіння продажів електроніки та автомобілів. Низькі результати збережуться і в найближчі місяці — дані за березень також покажуть негативну динаміку, вважають фахівці.

Польща. В житловому будівництві — погана економічна ситуація

Польський економічний інститут також зазначив, що обсяги будівництва у Польщі зросли на 6%, значно перевищивши ринкові прогнози. Зростання є насамперед результатом активізації будівництва об’єктів цивільного будівництва (+21,5%). 

Водночас у будівництві будинків і квартир спостерігаються погані результати (-2,8%), оцінюють експерти. Вони прогнозують збереження помірних результатів у будівельній галузі в найближчі місяці.

Найслабшу економічну ситуацію очікують у будівництві будинків. Це результат високих  відсоткових ставок і заморожування іпотечного ринку. За даними Головного статистичного управління, кількість дозволів на нове будівництво в січні впала на 32,5% в річному розрізі. 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень