Українські біженці потрібні Європі, і демограф пояснила, чому

При цьому, якщо бодай половина з них повернуться в Україну, буде вже добре

Країни ЄС не будуть свідомо створювати умови для того, щоб українські біженці масово поверталися додому. Європа зацікавлена в українцях, передусім як у хорошій робочій силі.

На думку демографів, шість мільйонів українців, які виїхали після повномасштабного вторгнення (разом з трудовими мігрантами, які поїхали раніше, – це майже дев’ять мільйонів), не повернуться.

Я це розуміла навіть у перші місяці війни, коли їх опитували просто на кордоні. 90% казали, що повернуться будь-що. Але такого не буває. Просто не буває.

 

Які б результати опитування мені не клали на стіл, я розумію, що цього бути не може. Моя мрія – щоб повернулася половина. Якщо повернеться половина, це буде чудово, – каже директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи НАН України Елла Лібанова.

Вона нагадала приклад війни на Балканах, тоді додому повернулася тільки третина населення. Тож для України повернення половини населення, яке виїхало, буде дуже гарним показником.

Якщо ми думаємо, що європейські країни почнуть масово витісняти українців, – не почнуть. Люди добрі, не почнуть. Вони дуже зацікавлені в такій робочій силі.

 

За даними й німецьких, і польських дослідників, 70% наших жінок, які виїхали, мають вищу освіту. Вдумайтеся – 70%. Лікарі, які поїхали туди, працюють, скажімо, медичними сестрами. Але ж кваліфікація яка в цих медичних сестер? То Європа, котра старіє, буде собі на шкоду виганяти наших людей? Не буде.

 

Скажіть, будь ласка, чому німці умовою отримання допомоги ставлять вивчення мови? Це неабиякі кошти, неабиякий час. Але вони це роблять. Не можна не розуміти, до чого це все веде. Чому я так погано оцінюю процес, коли з Польщі наші мігранти переїжджають передусім до Німеччини? Тому що ймовірність, що людина повернеться з Польщі, більша, ніж з Німеччини. Коли вона вже приїхала в Німеччину, знайшла там роботу, її дитина вчиться у школі, садочку чи в університеті, а тут усе зруйновано, їй важко повернутися. І кожен день війни працює на те, щоб менше людей повернулося. Вони адаптуються там, поки тут збільшується кількість руйнацій, – каже Елла Лібанова.

Джерело: Главком

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень