Українки орку з автоматом можуть в обличчя сказати усе, що про нього думають, - враження з окупації

Ними поділився автор стрічки про українських вчителів

Колаж з відкритих джерел

Фільм Костянтина Кляцкіна «Педагоги. Канікули в окупації» розповідає про те, як українські школи пережили окупацію.

Ворзель, Ірпінь, Гостомель, Буча – сюжет розгортається у тих місцях Київщини, де відбувалися найжорстокіші події.

Вчительки та вчителі повертаються в розбиті та розграбовані ліцеї та дитячі садки, щоб підготуватися до нового навчального року. Всупереч руйнуванням, залишеним окупантами, переживши особисте горе – у когось убили сина, чи батька, чи учня з класу, – ці, часто вже літні люди, роблять свою роботу.

Одна з героїнь стрічки - вчителька

В інтерв’ю виданню Настоящее время Костянтин Кляцкін розповів: 

Я спочатку думав, що кіно про такі спустошені місця може бути лише сумним. Але потім змінив свою думку. Виявилося, що наші школи – це окремий світ, який, як і багато в Україні, тримається на людях, на особистостях. Якщо в школі колектив хоче, щоб вона працювала, то, незважаючи на те, що в будівлі не залишилося цілих дверей і вибито половину вікон, вони таки підготуються, щоби прийняти дітей. Дивишся на цих людей – і твої проблеми здаються несерйозними.  

Режисер стрічки також розповів про надихаючий приклад жінки-кухаря з Гостомеля.

Вона під час окупації залишалася в ліцеї, єдина визнала, що там працює, і окупанти почали вважати її головною. Вона ставила росіянам свої умови, і вони ці умови визнавали.  

Ви тут ніхто, і якщо вже прийшли - то шануйте нас. Зніміть бронежилет, зброю і тоді поговоримо на рівних - вони такого не очікували.

Кляцкін вважає саме цю жінку втіленням України. Тому що українки настільки унікальні, що можуть людині з автоматом сказати все, що думають. Так тримається країна.

Та сама смілива жінка-кухар (кадр з фільму)

У режисера стрічки також запитали, чи зрозумів він під час зйомок, чим викликана така жорстокість окупантів. Ось що він відповів:

Це репресії задля репресій. Коли ми знімали раніше інший проєкт у Бучі, стало зрозуміло, що у першій хвилі військ була саме армія, вони таких звірств не чинили. А в другій, і особливо третій хвилі, йшов СОБР. Вони займалися виключно зґвалтуваннями, тортурами, стратами. Це, по суті, їхній ОМОН, який на Київщині мав одне завдання – терор.

Костянтин Кляцкін повідомив, що повноцінному прокату стрічки заважають атаки по столиці. Втім після виходу кіно у прокат, фільм «Педагоги. Канікули в окупації» буде показано на телеканалі Суспільний.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень