Українка розповіла про «священний ритуал» британських батьків перед сном, який її вразив

Саме він, на її думку пояснює успіхи їхніх дітей у навчанні

Катя Сіль, авторка дитячих історій і мама двох дітей, поділилася своїми спостереженнями за англійськими батьками з сайтом Освіторія.

Дозволю собі написати тут страшне: англійські діти читають краще, ніж українські.

Українка навела аргументи, чому на її думку це дійсно так і як це легко виправити.

Сіль зауважила, що згідно з результатами міжнародного дослідження PIRLS 2021, яке вимірює рівень усвідомленості читання та розуміння для дітей початково-середньої школи, англійські діти посіли четверте місце в списку найкращихЦе дослідження охопило 400 тисяч 10-річних школярів із 57 країн світу, проте Україна в ньому поки участі не брала.

Водночас, за результатами PISA 2018 26% українських 15-річних школярів не досягли базового рівня сформованості читацької компетентності. 

Тобто підлітки можуть прочитати слова у реченнях, проте не можуть аналізувати, синтезувати, інтерпретувати, зіставляти інформацію та робити висновки з прочитаного.

А нещодавнє дослідження Державної служби якості освіти учні 6-х та 8-х класів, які пройшли тестування з української мови та математики, показали, що прочитати текст і визначити його мету змогли лише 11 % дітей.

То чому англійські діти читають краще?

Катя Сіль вважає, що причиною успіхів британців у навичках читання, а відтак і здатності краще розуміти завдання з інших предметів та їх опанування є

Священний щоденний родинний ритуал, який практикують батьки щонайменше останні років 70 - bedtime story, або читання на ніч.

Цей аргумент, пояснює авторка, базується на суб’єктивних і дуже обмежених у вибірці спостереженнях за англійськими батьками, поки вона зі своїми дітьми мешкала в Англії.

Сіль зауважує, що до промоції щоденного читання з дітьми перед сном активно залучена школа: молодші школярі в Англії переважно не мають домашнього завдання.

Тож учителька мого 7-річного сина повторювала батькам: у вас є єдине домашнє завдання щодня — читати з дітьми перед сном і обговорювати прочитане. При цьому наголошувала: хай це буде 15 хвилин, але щодня без винятків.

 

Я помітила, що ритуал читання настільки непорушний, що батьки часто про нього говорять: обговорюючи графіки дитячих свят чи плани на вечір.

 

І ні, я не кажу, що ми, українські батьки, не читаємо дітям книжки. Ми читаємо, але «книжка на ніч із батьками» для багатьох українських дітей усе ж не стала щоденною рутиною.

На її думку у багатьох родинах цю звичку замінила інша - «посидіти в телефоні» - як для дітей, так і для дорослих.

Що читають англійські батьки своїм дітям?

Українка підкреслила, що якщо йдеться про молодшу школу (6–8 років), то це книжки-картинки. Якщо простими словами: це книжка, де більше малюнків, ніж тексту. Тобто дитина може прочитати й обговорити її з батьками за один вечір.

А тепер уявіть 7-річну дитину: вже вміє читати, але читання ще дається із зусиллями. Але щовечора ця дитина читає з мамою чи татом одну коротеньку художню історію або просту нон-фікшн книжку-картинку.

 

Читає так, що одна за одною гортає сторінки. І за вечір прочитує цілу книжку!

 

Уявили відчуття успіху, тріумфу і усвідомлення власної сили цієї дитини? Так от, завдання книжки-картинки саме таке: закарбувати в дитині цей момент успіху в читанні і підсилити її внутрішнє «я можу».

 

Що робити українським батькам?

  • Просто сьогодні почніть нову сімейну традицію: читати з дитиною перед сном. Хоча б 15 хвилин. Навіть якщо вашій дитині 9 чи 10 років! Спробуйте — побачите, вам сподобається.
  • Внесіть у свій календар справ ось ті 15–20 хвилин на читання з дитиною. Посуньте в графіку перегляд серіалу чи вечірнє тренування. Докладіть зусиль, щоб виробити цю звичку: тут головне слово «щодня».
  • Читання з дитиною не повинно бути справою лише мами — не позбавляйте татусів такого задоволення. Якщо діти регулярно проводять час із бабусями-дідусями, розкажіть їм про непорушність традиції читання на ніч.
  • Створіть окрему полицю вдома із книжками-картинками: щоб щовечора дитина могла обрати ту, яку хоче. Не пропонуйте довгі книжки-товстунці, поки дитина не стане впевненим читачем. Краще менше прочитати, але більше обговорити: «Про що книжка? Чому герой зробив так? Що означає ось це складне незрозуміле слово?
  • Знаю: книжки-картинки дорогі, їх не накупишся. Тому запишіться в найближчу бібліотеку разом із дитиною. Або обмінюйтесь книжками-картинками у класі, із сусідами чи у тематичних Facebook-групах.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень