Українця вбили в Португалії. Міністра закликають піти у відставку

Через нерезультативне розслідування

Міністра внутрішніх справ Португалії  закликають піти у відставку через скандал із вбивством українця.

Нагадаємо, що у березні 40-річного Ігоря Гоменюка забили до смерті офіцери прикордонної служби. Чоловік пробув під вартою два дні, адже прибув у Португалію без візи й відмовлявся сісти на рейс додому. Відомо, що чоловік мав підписати низку документів у Лісабоні та відправитися на роботу до Бельгії.

Ігор Гоменюк.

Утім, не судилося, адже троє португальських офіцерів зв'язали його руки й ноги, після чого жорстокого побили. Згодом прокурори висунули проти офіцерів звинувачення у вбивстві та заявили, що коли Гоменюк був на підлозі, чоловіки «побили його ногами й розкладним кийком по торсу», повідомляє «УНІАН» із посиланням на The Guardian.

Порушники лишити жертву на підлозі, в наручниках і зі зв'язаними ногами.

Міністр внутрішніх справ Португалії Едуарду Кабріта минулого тижня оголосив про відставку голови португальської прикордонної служби SEF.  Він також погодився виплатити компенсацію сім'ї жертви.

Міністр внутрішніх справ Португалії Едуарду Кабріта.

Опозиція Португалії закликала Кабріту піти у відставку, оскільки він за 6 місяців так і не зміг провести належне розслідування ситуації. А також не запропонував рідним Гоменюка підтримку.

Внутрішнє розслідування міністерства внутрішніх справ Португалії виявило, що у Гоменюка почалися конвульсії перед смертю. Але офіцери SEF не надали йому ліки від епілепсії.

The Guardian пише, що звіт про розслідування, який опинився в руках журналістів, описує, як Гоменюка зв'язали на більш ніж сім годин, відмовляючи йому в доступі до їжі чи туалету. Це призвело до його «повільного удушення, яке закінчилося смертю чоловіка».

Наручники з нього зняли лише під час серцево-легеневої реанімації, - сказано в документі. Розтин Гоменюка виявив синці, зламані ребра і сліди від черевиків. Згідно зі звітом, кілька інших працівників SEF включно з медсестрою заходили кілька разів у кімнату впродовж годин, коли Гоменюка били.

Аеропорт Лісабона.

Вони чули його крики, але не втрутилися і не повідомили про інцидент. Португальські офіцери умисне «приховали правду, щоб уникнути будь-яких кримінальних чи дисциплінарних покарань».

Смерть українця спочатку пов'язали з серцевим нападом. Але посмертний огляд і розслідування поліції вказали, що причиною смерті насправді були «тяжкі травматичні ушкодження», завдані під час нападу.

Аеропорт Лісабона.

Після цього Кабріта наказав провести внутрішнє розслідування й звільнив директора і Лісабонського прикордонного управління і його співдиректора. Центр для тимчасово затриманих в аеропорту пройшов так звані «радикальні зміни», перш ніж його знову відкрили.

Маркес розповів, що заходи включали встановлення кнопки про тривогу в камері для затриманих. Однак, за словами депутата, цього не достатньо. Він закликав до вирішення «структурних проблем» у тому, як SEF поводиться з мігрантами, а також з умовами в центрах для затриманих.

У SEF відмовилися коментувати ситуацію. Однак, профспілка служби заявила минулого тижня, що проблема «не в тому, хто працює на SEF. Абсолютно очевидно, що відомі обставини повністю суперечать традиційній поведінці офіцерів SEF».

Прем'єр-міністр Португалії Антоніу Коста сказав, що «повністю довіряє» міністру внутрішніх справ Едуарду Кабріті. Сам міністр сказав, що він повністю впевнений у людях, які зараз керують SEF. За словами Кабріти, смерть Гоменюка була «абсолютно неприйнятною і тим, що повністю суперечить португальській повазі до прав людини». Він також додав, що Португалія «чудово приймає мігрантів».

Вдова українця Оксана Гоменюк вважає зовсім не так. Вона не сказала дітям про справжні обставини смерті їхнього батька.

Я ніколи не думала, що щось таке може статися в європейській країні, де права людини понад усе. Кожного разу, коли я чую слово «Португалія», я мене з'являється ненависть до країни. Я навіть не можу промовити це слово. Так багато людей бачили його, і ніхто не допоміг. Я досі не можу повірити, - сказала вона в інтерв'ю для португальського телеканалу SIC.

Ігор Гоменюк із родиною.

Директор португальської гілки Amnesty International Педру Нету сказав, що смерть Гоменюка може бути «окремим випадком». Але повідомлення про тортури й погане поводження з іммігрантами з боку SEF вказують на те, що існує систематична проблема.

В Комітеті ЄС з запобігання тортурам виявили «значну кількість достовірних підозр щодо порушень з боку офіцерів поліції» в Португалії. Такі випадки «не рідкісні і не результат діяльності кількох офіцерів-порушників».

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень