Україна. ПІДСУМКИ 2015 року

Головне, що пережили українці у році, що минає

 

# # #

2015 рік однозначно був з непростих. Мінські домовленості, яких досягли у лютому, працюють, але не до кінця. Серед позитивних зрушень можна виокремити зменшення кількості жертв на Сході. Хоча про це не доводиться говорити з оптимізмом, згадуючи події у Дебальцевому. Кількість жертв після виведення українських військових із Дебальцевого 19 лютого склала 66 загиблих, іще понад 130 були поранені.  Також у січні минулого року закінчилася оборона Донецького аеропорту, що тривала 242 дня.  Лідери нормандської четвірки зустрічалися ще у Парижі, але стійкого перемир’я немає і до сьогодні.

# # #

Неможливо не згадати перестрілку у Мукачеві 11 липня, яка сколихнула всю країну. Тоді на території комплексу «Антарес» і колишнього клубу «Червоний Дракон» озброєні люди відкрили стрілянину по правоохоронцям. Через перестрілку силовики змушені були перекрити міжнародну трасу Київ-Чоп. У МВС повідомили, що бандити знищили з гранатометів два міліцейських авта. Були поранені четверо цивільних і троє співробітників міліції. Операція тривала кілька днів,  СБУ затримала двох представників «Правого сектору». Версії конфлікту різнилися. Зокрема, у ЗМІ казали, що це переділ сфер впливу у «кришуванні» контрабандних потоків в області, зокрема, сигарет. За однією з версій, «Правий сектор» вирішив потіснити групу нардепа Ланьо. За іншою версією, «Правий сектор» діяв із аналогічними намірами, однак в інтересах парламентарія Віктора Балоги. Згодом стало відомо, що бійці «Правого сектору», які брали участь у збройному конфлікті поблизу Мукачева, покинули Закарпаття і перебувають на сході України.

 

# # #

 

16 квітня у Києві на вулиці Дегтярівській був розстріляний із автомобіля «Ford» журналіст Олесь Бузина. У МВС згодом розповіли  про затримання підозрюваних у вбивстві Бузини, назвавши їхні імена – Андрій Медведько і Денис Поліщук. Медведько нині перебуває під вартою, а Поліщук – під цілодобовим домашнім арештом.

 

# # #

 

Ознаменувався 2015 рік і серією резонансних арештів високопоставлених політиків і чиновників.  Зокрема, у березні прямо на засіданні Кабінету Міністрів затримали голову Держслужби з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського за підозрою у корупції під час держзакупівель. Бочковського відпустили під заставу у 1,2 млн грн. У вересні у Верховній Раді силовики затримали представника радикалів Ігоря Мосійчука, з якого зняли депутатську недоторканність. А вже у жовтні Служба безпеки України затримала лідера партії «Укроп» Геннадія Корбана. Його затримали в рамках широкомасштабної спецоперації в Україні з ліквідації діяльності організованого злочинного угруповання. Геннадію Корбану висунули обвинувачення за чотирма статтями, серед яких розтрата грошей та навіть викрадення людей.

 

# # #

 

Цього року  Україна взяла курс на децентралізацію та передачу місцевим органам влади більшої кількості повноважень. У нас відбулися місцеві вибори. Депутатам Верховної Ради вдалося ухвалити низку законопроектів пов’язаних із безвізовим режимом із Євросоюзом. На початку 2016 року Єврокомісія запропонує на розгляд Європарламенту та Європейської Ради законодавчі ініціативи щодо введення безвізового режиму. Прийняття рішення про скасування віз відбудеться через 3 – 7 місяців після цього. Також цього року на засіданні Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку Україна була обрана членом Ради безпеки ООН, виконання своїх обов'язків Україна розпочне від 1 січня 2016 року.

 

# # #

 

У 2015-му Україна відмовилася від міліції – набув чинності Закон України Про Національну поліцію. Цьому передував експериментальний запуск нової патрульної поліції у Києві, Львові, Одесі, Харкові та інших містах. Нові патрульні стали улюбленцями мережі Інтернет, але поки про реальні здобутки говорити рано. Перехідний період триватиме до кінця 2016 року.  

 

А у вересні генеральний прокурор Віктор Шокін підписав наказ про створення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у структурі Генеральної прокуратури України. Антикорупційним прокурором став Назар Холодницький. У рамках боротьби з корупцією уряд також вирішив відкрити доступ до всіх майнових реєстрів. Наприклад, стала відкритою інформація про власників земель по всій території України, про власників транспортних засобів тощо.

 

# # #

 

Не давали спокою українцям цього року валютні коливання. У лютому 2015 року офіційний курс гривні вперше в історії впав нижче 30 за долар. Проте тоді ж, у лютому, національна валюта почала зміцнюватися.  До кінця року курс гривні встановився в районі 23-24 гривень за долар. У бюджет наступного року (який Верховна Рада ухвалювала до глибокої ночі) прогнозований курс долара закладений на рівні 24,1 грн.

 

# # #

 

І у році що минає, в Україну нарешті прийшов 3G зв’язок. Можливо ми і стали останньої країною у Європі, яка відчула переваги швидкісного Інтернету. Тепер власники  3G ліцензій впроваджують новий стандарт у містах, де проживає 10 і більше тисяч осіб і стійке покриття вони мають забезпечити впродовж півроку. А вже потому почнеться новий конкурс уже на продаж 4G ліцензій.

 

Служба новин Радіо Трек залюбки зустрінеться із вами уже наступного року із вірою у тільки хороші новини. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень