У Рівному проблему зі сміттям потрібно вирішувати негайно

Голова «Рівне Разом» Віктор Шакирзян бачить вихід із ситуації

У Рівному успішно працює сортувальна станція, куди кожен охочий може принести сміття, однак з його утилізацією у місті досі серйозні проблеми, вважають у політичній партії «Рівне Разом».

 Її очільник Віктор Шакирзян говорить, що проблему сміття потрібно вирішувати уже зараз, адже через кілька років містяни можуть зіткнутися з ситуацією, як у сусідньому обласному центрі.

У Рівному дуже серйозна проблема зі сміттям і це потрібно негайно вирішувати. Потрібно розробити механізм переробки сміття, а ту частину, яку не можна переробити - утилізовувати, зокрема, спалюючи на цементному заводі, - зазначив голова «Рівне Разом» Віктор Шакирзян.

В обласному центрі є сміттєпереробний завод, який наразі не функціонує. А неподалік Рівного, у Здолбунові знаходиться цементний завод, який може можна використовувати для утилізації відходів, розповіла засновниця громадської ініціативи «ЕКОлогічні» Поліна Полюхович:

Для роботи сміттєпереробного заводу потрібно розділяти сміття. Як мінімум на вологу і суху фракцію. Саме тоді сміттєпереробний завод може приймати суху фракцію від міста….Також у Здолбунові є цементний завод, який вже готовий щодня приймати 150 тонн сміття – сухого альтернативного палива. Таким чином ми можемо утилізовувати не лише сміття Рівного, а усього регіону, тобто можемо бути регіоном без сміття.

Якщо з сортувальної станції надходитимуть сухі горючі відходи, то їх переробка буде набагато простішою, ніж виробляти паливо з того сміття, яке на сміттєпереробний завод зі сміттєвих контейнерів раніше.

Призначення цього заводу робити альтернативне паливо для спалювання на цементному заводі, щоб воно було енергоносієм для виробництва цементу. Основна проблема – економічна, адже тієї ціни, яку готовий заплатити цементний завод не вистачає для того, щоб завод працював з прибутком, - зазначив директор сміттєпереробного заводу Микола Горбачук.

Директор цементного заводу, Ігор Давидюк, розповів, що майже десять років завод чекає, коли міська, обласна та взагалі влада в Україні ухвалюватиме рішення для того, щоб розпочати сортувати, переробляти та утилізовувати сміття.

Найлегшим шляхом, який можна вирішити проблему утилізації сміття - є його спалювання в обертових печах. Чому саме в цементному заводі, тому що в печі цементного заводу температура майже півтори тисячі градусів, відповідно там руйнуються не тільки речовини, які знаходяться в цьому смітті, а навіть ті речовини, які утворюються під час спалювання. Тобто така температура забезпечує безпечну утилізацію сміття, а для нас воно є альтернативним пальним, - зазначив генеральний директор «Волинь-цемент» Ігор Давидюк.

Окрім того, що у Рівному можуть перетворювати сміття на альтернативне паливо, місцеве комунальне підприємство КАТП 1728 уже реалізовує проєкт з переробки опалого листя на органічне добриво.

*Політична агітація

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень