У Рівному працюють над зменшенням викидів парникових газів (CO2) у атмосферу

Це основне завдання міської програми зі сталого енергетичного розвитку

У Рівному хочуть зменшити викиди парникових газів (CO2) у атмосферу міста. Згідно з проведеним дослідженням, найбільшим джерелом цих викидів є житлові будинки – майже 80%. Водночас, значно менше викидів спостерігається у секторах тепло- та водопостачання - майже 12.%. Найменші, як не дивно, викиди громадського транспорту - 3,5%.

Міською програмою сталого енергетичного розвитку планується скоротити показники викидів, щонайменше, на 20% до 2020 року. Для досягнення мети для бюджетних установ необхідна кількість інвестицій понад 200 мільйонів, а для житлових будинків – ця сума втричі більша. Про завдання плану розповідає співрозробник програми, експерт з енергозбереження «Західно-Укарїнського регіонального навчального центру» Дмитро Марусич:

 

- Завдання «Плану дій сталого енергетичного розвитку» - зменшення викиду парникових газів. І для міста Рівне ми маємо в 2020 році, щонайменше, на 20% скоротити викиди CO2. Найбільший резерв економії - в наших оселях. Загальна вартість інвестицій - 211 мільйонів, очікується зменшення викидів - 8 тисяч тонн на рік.

 

Для фінансування програми планується залучити кілька джерел: це і міський бюджет, і кошти комунальних підприємств, мешканців міста та гранти і кредити міжнародних фінансових інституцій.

Між тим, міський голова Володимир Хомко висловив сподівання, що програма принесе свою користь, в першу чергу, рівнянам. І навів приклад, що споживання газу у Рівному за 5 років вже вдалося скоротити:

 

- Ми скоротили з 2010 до 2015 рік майже на 40% споживання газу - із 118 мільйонів кубів до 76. Оце той якісний ефект, який ми отримали, бо ми ж залежні від газу Росії. Пройде 5 років, ми скоротимо ще на 40%, то нам вистачить газу, який добувають в Україні. Тільки на комунальну сферу ми споживаємо біля 20 мільйонів. Тому, якби ми скоротили споживання газу - були б незалежні, в тому числі і політично.

Натомість, споживання електричної енергії як в Рівному, так і в цілому по Україні постійно зростає.

Зауважимо, що кінцеве погодження на фінансування програми мають надати депутати міськради.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень