У Рівному міг зірватися опалювальний сезон, але власник «Рівнетеплоенерго» заклав сонячну електростанцію

Щоб отримати 30 млн грн банківських гарантій

«Нафтогаз України» відмовився виділити номінації за газ для «Рівнетеплоенерго». Опалювальний сезон міг і не початися вчасно, адже рівень розрахунків підприємства за блакитне паливо становить 89%. У той же час номінації виділяють, коли він перевищує 90%.

Боргів за тепло у рівнян перед «Рівнетеплоенерго» 118 млн грн, у підприємств та установ – 6 млн грн. Також гроші заборгувала й держава через різницю в тарифах – 160 млн грн. Про це повідомляє «Рівнетеплоенерго».

Аби дати тепло в будинки, інвестор «Рівнетеплоенерго» Іван Надєїн дав особисті гарантії на суму 30 млн грн і лише після цього «Нафтогаз України» виділив номінації на газ:

Це банківська гарантія на Нафтогаз, адже Рівнетеплоенерго, виходячи з рівня розрахунків, не мало можливості отримати номінацію на газ. Але виходячи з того, що компанія приватна, міська влада не має можливості надавати субвенції та допомоги.

 

Аби отримати номінацію, компанії не вистачало 23 млн грн. Був ще механізм отримання номінації через закон 1730 – це дати гарантію фінансову банківську на частину боргу, який був сформований до 2016 року.

 

Це була фактично єдина вимога, яка дозволяла нам почати опалювальний сезон. Я надав частину своїх депозитів банку, і в заставу вимушений передати майнові права на сонячну електростанцію у Вінницькій області. Це мій власний актив. Варіантів фактично в мене не було, бо обула б небезпека не почати опалювальний сезон.

Іван Надєїн також наголосив, що споживачі мають розрахуватися з боргами, адже наступного року виплутатися з критичної ситуації можливо не вдасться.

За його словами, передусім споживачі повинні платити за рахунками. По-друге, потрібно модернізувати котельні та мережі і зменшити частку газу завдяки використанню відновлюваних джерел енергії.

Надєїн також зауважує, що опалювати почали приміщення, які підключені до котелень на твердому паливі. До-прикладу, 3 жовтня тепло подали у Рівненську дитячу лікарню.

У прес-релізі «Рівнеобленерго» директор Олександр Корчинський пояснює, що місто економить мільйони гривень, оскільки не дотує приватне «Рівнетеплоенерго». У той же час інші обласні центри виділяють величезні суми:

Подивіться, будь ласка, як працюють теплопостачальні підприємства в інших містах. Вінниця – 449 млн грн дотацій з міського бюджету за останні два з половиною роки, Львів – 343 млн грн, Одеса – 163 млн грн. А у Рівному – 0 грн. Місто вкладає ресурси в будівництво доріг, стадіону, розвиток інфраструктури, в той час як ми самі працюємо, без жодних дотацій, – зазначив Олександр Корчинський.

Представники «Рівнетеплоенерго» переконані, що за ситуації, яка склалася у місті, є лише два варіанти розвитку подій: або місцева влада дасть можливість зробити модернізацію котелень за кошти приватного капіталу, або найближчим часом Рівне буде змушене дотувати теплопостачальне підприємство на багатомільйонні суми, як це роблять інші обласні центри.

Нагадаємо, після зміни власника у жовтні 2018 року, теплопостачальне підприємство «Рівнетеплоенерго» оголосило про початок інвестиційної програми на суму близько 50 млн євро.

Зокрема, підприємство планує встановити 30 котлів на біомасі, відповідно частина котелень стануть комбінованими – 60-70% тепла вироблятиметься за допомогою газу, а 30-40% – за допомогою деревної щепи. Крім того, на біомасі буде побудована теплоелектростанція.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень