У плісняви з Чорнобильського «пекла» виявили суперздібність

Яка допоможе людству у космосі

Грибки, які росли у знищеному реакторі Чорнобильської АЕС, процвітають під радіаційним випромінюванням. 

Це встановила команда дослідників з Університету Північної Кароліни та Стенфордського університету, пише Science Ukraine.

Дослідники вважать, що гриб можна використати для захисту астронавтів від радіації. Саме космічна радіація буде однією з головних проблем під час подорожі астронавтів на Марс, тому NASA особливо зосередилися на пошуку засобів захисту.

«Грибні» дослідники взялися за чорнобильську плісняву, спираючись на попередні досліди деяких видів грибів, які здатні «не зваритися» у радіоактивному пеклі. Теперіщні випробування декількох видів грибів показали, що вони не тільки виживають у закинутих реакторах, але й фактично там процвітають.

Щоб розглянути можливість використання таких видів грибів як захисного щита для людей, вчені надіслати зразок одного з видів грибів з Чорнобильської зони (cladosporium sphaerospermum) до Міжнародної космічної станції.

Зразок помістили у чашку Петрі. Ліву половину вкрили грибком, а на задню частину причепили детектор радіаційного випромінювання і відправили «готуватися страву» на 30 днів у радіоактивне середовище.

На жаль, ліва половина зменшила радіаційне забруднення лише на 2%.

Науковці пояснюють, що причина може критися у товщині шару гриба – 1,7 мм. Тож, на їхню думку, 21-сантиметровий шар плісняви таки зможе захистити від опромінення. Нині вони роздумують над створенням композитного матеріалу – тоншого та якіснішого.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень