У Міністерстві соцполітики нарешті сказали, який РЕАЛЬНИЙ прожитковий мінімум в Україні

Ця сума – у рази перевищує нинішній показник

Фото ілюстративне. Обозреватель

Розмір реального прожиткового мінімуму в Україні нині складає щонайменше 4 200 грн. Водночас держбюджетом на початок цього року він передбачений на рівні 2 027 грн.

Про це повідомила міністерка соцполітики Марина Лазебна, передає видання «Пенсійний кур’єр»:

Перегляд підходів до визначення реального прожиткового мінімуму – це вимога часу. Ми маємо, нарешті, сказати людям, яким є реальний прожитковий мінімум. Тому що на сьогодні це фактично рівень виживання, а не проживання.

Очільниця Мінсоцполітики України Марина Лазебна

Іноді дивуєшся, коли дивишся, який набір продуктів і товарів туди входить, і як це можна прив’язати до виміру гідного життя людини. Тому передусім треба змінити підходи і сферу його застосування, – заявила Лазебна.

Очільниця Мінсоцполітики зазначила, що на сьогодні у 40 законах виплати, штрафи і надбавки прив’язані до прожиткового мінімуму, у зв’язку з чим у держави склалася патова ситуація, коли через штучно створений низький прожитковий мінімум влада не може ефективно управляти соціальними стандартами.

Тому спільно з профільним комітетом Верховної Ради працюємо над тим, щоб змінити методологію.

 

Ми дискутуємо, наприклад, щодо формули визначення: буде він становити 40% від середньої заробітної плати у країні чи визначатиметься нормативно-структурним методом, – додала вона.

За словами Лазебної, Мінсоцполітики є прибічником саме нормативно-структурного методу, суть якого полягає у визначенні вартості продовольчої складової прожиткового мінімуму і його питомої ваги, де за основу беруться показники МОЗу про те, скільки треба людині споживати різних продуктів харчування.

Міністерка наголосила, що на сьогодні реальна вартість прожиткового мінімуму становить 4 200 – 4 300 грн.

Відповідаючи на запитання, чи буде у бюджеті наступного року він зафіксований на такому рівні, Лазебна заявила, що так повинно бути, «але ми маємо визначитися, як ми досягатимемо цього стандарту. Але, головне, чесно показати реальний прожитковий і не вводити в оману людей», вважає високопосадовиця.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень