Українцям пропонують нову пенсійну систему

Це буде накопичувальна пенсійна система на додаток до нинішньої

Проєкт накопичувальної професійної пенсійної системи днями опублікували на сайті міністерства соціальної політики.

Брати участь в ній можна буде на добровільних засадах, але платити відрахувань доведеться більше, — пише Кореспондент.

Ця система діятиме на додаток до чинної солідарної пенсійної системи для окремих категорій працівників.

На накопичувальну систему хочуть перевести більш ніж 135 тис. осіб у віці до 35 років, які мають право на пільгові пенсії.

Передбачається, що вони будуть платити підвищений єдиний соціальний внесок — одночасно роблячи відрахування в Пенсійний фонд України в рамках солідарної системи й в накопичувальний пенсійний професійний фонд.

Законопроєкт передбачає три пенсійних програми. За програмою №1 можна буде отримувати пенсію після 50 років при стажі роботи на шкідливих професіях (так званий список №1) від 10 років у чоловіків і від 7,5 років у жінок.

За програмою №2 можна отримувати виплати після 55 років при роботі за списком №2 від 12,5 років для чоловіків і від 10 років для жінок. Програма №3 дозволяє добровільно вступити в накопичувальний пенсійний фонд на умовах, визначених у колективних договорах — з отриманням пенсії з 55 років.

За програмою №1 необхідно до теперішнього єдиного соцвнеску в розмірі 22% від нарахованої зарплати додатково перераховувати ще 15%, за програмою №2 - 7%, в програмі №3 - від 3% за погодженням з працівниками.

За попередніми розрахунками Мінсоцполітики, очікуваний обсяг надходжень від роботодавців на відшкодування пільгових пенсій в наступні п'ять років складе 31,9 млрд грн.

У разі прийняття законопроєкту акту такі надходження складуть 26 млрд грн до солідарної системи та 15,6 млрд грн в накопичувальну.

Зниження надходжень до солідарної системи буде компенсовано погашенням боргів перед Пенсійним фондом роботодавцями, яким дозволять на 5 років реструктуризувати виплати.

Детальніше про новий проєкт можна прочитати за посиланням. У кінці тексту документу можна завантажити пояснювальну записку до пропонованого проєкту.

 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень