У яких банках та в якій валюті українці зберігають свої гроші: Рейтинг від НБУ

Найбільше вкладів у національній валюті

У червні, цього року у банках Фонду гарантування вкладів фізичних осіб зберігалося 1 трлн 295 млрд гривень. Понад третина вкладів (35,1%) були у доларах та євро. Про це йдеться у матеріалі РБК-Україна з посиланням на дані Національного банку України.

Ставки та валюта вкладів

За даними НБУ, на 1 липня цього року, в 62 банках-учасниках Фонду гарантування вкладів фізичних осіб налічувалося 68,5 млн вкладів громадян та ФОПів.

Більшість вкладів була у національній валюті: 58,3 млн вкладів на 840 млрд гривень. У валюті було 10,2 млн вкладів на суму 455 млрд гривень. Та відсоткові ставки за вкладами суттєво різняться.

Якщо у червні за новими гривневими депозитами банки платили в середньому 10,7% річних, то за валютними депозитами банки пропонують лише 1,1% річних. Проте з початку року курс долара зріс приблизно на 8%, що звело нанівець різницю у ставках.

Рейтинг банків за вкладами

За даними НБУ, у державному ПриватБанку було 24,2 млн, а сума вкладів становить 490,8 млрд гривень.

На другому місці державний Ощадбанк – 12,9 млн вкладників, сума – 201,4 млрд гривень, на третьому приватний Універсал банк – 8,5 млн вкладників, сума – 92,1 млрд гривень.

Наступними в списку є закордонні банки: Райффайзен Банк – кількість вкладників – 2,8 млн, а сума – 72,9 млрд гривень та Укрсиббанк – кількість вкладників – 2,2 млн, сума – 60,0 млрд гривень.

Сьогодні реальна прибутковість гривневих активів – і депозитів, і облігацій внутрішньої державної позики – залишається у позитивній площині – голова НБУ Андрій Пишний.

За його словами, зараз ставки за гривневими депозитами в середньому становлять 12,9%. Після оподаткування – 10,3%. Прогноз інфляції на цей рік – 8,5%, на наступний – 6,6%.

- Ми також дивимося на різні очікування інфляції на наступні 12 місяців вони коливаються в межах 7-9%. Тобто, середня ставка депозитів забезпечує захист гривневих заощаджень для населення, - розповів голова НБУ.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олена Швидка

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень