Учнів під час тривоги переводитимуть в укриття неподалік: Про огранізацію навчання з вересня у Рівному (ФОТО)

В управлінні освіти шукають рішення

Трохи більше місяця лишається до початку нового навчального року, а у двох школах Рівного досі не розв'язували питання щодо безпеки учнів та працівників. Йдеться про ЗОШ №1 та 14. У цих закладах навіть немає підвалів, аби зробити найпростіші укриття. Для них шукатимуть укриття неподалік, повідомив начальник міського управління освіти Богдан Турович.

Нагадаємо, навчання школярів з вересня планують розпочати офлайн, для цього на облаштування сховищ з міського бюджету виділили 20 млн грн.

Днями з’явилося розпорядження міської ради про проведення поточних ремонтів у навчальних закладах тер громади і облаштування там найпростіших укриттів.

Про це ми писали тут: У деяких школах Рівного немає підвалів: відомо, де вже планують робити ремонт під укриття для учнів (ФОТО)

У переліку не було низки закладів: ЗОШ №1, 2,7,14, 26 та «Елітар». Роз’яснення щодо цього Богдан Турович дав таке:

- У ЗОШ №1 та 14 немає підвалів чи приміщень, які можна використати як укриття. Під час повітряної тривоги дітей оперативно переводитиму у сховища, неподалік закладів.

 

У ЗОШ №7 та 26 є укриття, які не потребують фінансових вкладень.

 

Учні «Елітару» переходитимуть в укриття ДНЗ №47. Там також будуть пересиджувати небезпеку учні РЕПЛ та вихованці дитсадка.

 

У школі №2 – інша ситуація, там потрібно проводити не поточний, а капітальний ремонт. Тому буде виготовлено проєктно-кошторисну документацію на капремонт.

 

Для створення необхідних умов в укриттях дитсадків буде окреме фінансування.

До слова, наразі в управлінні освіти працюють над проведенням опитування щодо настроїв батьків – хто відпустить дітей до школи, а хто підтримує лише онлайн навчання.

Немає гарантії, що навчання онлайн безпечніше, ніж в школі

Про це ми писали тут:У Рівному можуть розділити школи на «два табори». Вже з 1 вересня (ВІДЕО)

У Рівному розпочали опитування батьків щодо навчання у школах з 1 вересня (ВІДЕО)

Якими мають бути бомбосховища?

У Міносвіти запевняють, що працюватимуть тільки ті навчальні заклади, де є безпечні укриття. А вирішити, чи укриття безпечне, мають спеціальні комісії, до яких входять різні чиновники від місцевих адміністрацій, департаментів освіти та ДСНС.

До 1 вересня такі комісії повинні обстежити кожну школу, дитсадок, коледж та університет в Україні.

- Законодавством передбачено, що укриттями можуть слугувати споруди подвійного призначення, наприклад, пристосовані підвали і цокольні приміщення, укріплені перші поверхи у школах і дитсадках.

 

За державними будівельними нормами, будівельні конструкції в укриттях повинні мати товщину близько 60 см.

 

Досвід Ізраїлю говорить, що доводиться вчитися в таких умовах, повідомив керівник департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС Віктор Вітовецький.

Такі укриття, за словами експерта, повинні бути не далі, ніж за 500 метрів від приміщення, де перебувають люди.

Укриття мають вміщати певну кількість людей з розрахунку 0,6 метра квадратних на одну людину. Там обов'язково повинно бути два виходи, електрика, вентиляція, каналізація, водопостачання за можливості чи запас води.

У МОН розповідають, що серед вимог до укриттів також висота стелі 1,7 - 1,9 метра і захищені від уражень вікна.

Ми звісно не Ізраїль, який вже десятки років живе у стані війни з «дружнім» сусідом, залізного купола ми не маємо, але життя поставити на паузу не вдасться. Потрібно шукати шляхи для навчання дітей. Добре, що пропонують в управлінні освіти альтернативу — хто не відпустить дитину до школи, буде навчатися з дому онлайн.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень