У квитанціях за комуналку новий пункт. Платити доведеться більше

У столиці доведеться заплатити вже за травень

В уряді на час воєнного стану заборонили збільшувати тарифи на комунальні послуги. Але при цьому введення нових обов’язкових платежів – цілком можливе. 

У зв’язку зі змінами урядової Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг № 315 ще восени, уже в грудні українці почали отримувати у квитанціях повідомлення про додатковий платіж. Як, наприклад за опалення площ загального користування у будинку – під'їзду та сходових клітин. Тоді українці не збурювалися, адже вважали, що це поділ загального тарифу на опалення.

Це оплата теплової енергії, яку будинок споживає для роботи внутрішньої системи гарячого водопостачання та сушки для рушників. Її розмір залежить від типу та інженерної конструкції системи гарячого водопостачання (ГВП) і в травні складає в середньому 46,5 грн у Києві, – пояснили в пресслужбі Київтеплоенерго.

Нарахування провадиться для всіх будинків, обладнаних системою гарячого водопостачання, та рахунки виставляються протягом усього року, коли надається послуга гарячого водопостачання. Відповідно й нарахування продовжилися після завершення опалювального періоду.  

До листопада 2021 року додаткові витрати теплової енергії, пов’язані із забезпеченням системи гарячого водопостачання багатоквартирного будинку, не враховувалися в платіжках, хоча лічильники ці витрати фіксували.

Ми повинні розуміти, що для того, щоб забезпечити функціонування системи ГВП, крім підігріву води, що безпосередньо використовується споживачами в точках водорозбору, необхідно проводити постійно додаткове нагрівання води для того, щоб забезпечити нормативну температуру в точках водорозбору та функціонування рушникосушок.

 

Ці втрати теплової енергії в окремих випадках набагато перевищували нормативні витрати теплової енергії, які віднімаються з питомої тепломісткості води, – розповів директора «Київтеплоенерго» Костянтина Лопатіна.

Раніше такі витрати теплової енергії включалися до загальних витрат на централізоване опалення, а в міжопалювальний сезон вони не нараховувалися, попри те, що лічильник витрати фіксував. Проте методологічний підхід, що діяв раніше, не давав можливості якимось чином враховувати це в платіжках.

Саме тому з листопада 2021 року запрацювала нова методика №315, затверджена Мінрегіонрозвитку, яка передбачає поділ та додавання до платіжних документів саме цієї величини. Це нова категорія платежу. І оскільки йдеться саме про теплові витрати, новий рядок знаходиться у відповідному розділі у платіжці, – пояснив Лопатін.

Джерело: На пенсії

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень