У космос із лопухами: чому в СРСР не було туалетного паперу

Чим користувалися, коли не було туалетного паперу і в який момент він з'явився в СРСР

Туалетний папір - важливий гігієнічний товар, без якого зараз важко уявити життя цивілізованої людини. Однак кілька десятків років тому, коли був «живий» Радянський Союз, його громадяни довго не знали про існування такого предмета. 

Чому в СРСР не було туалетного паперу - головна причина

Про причини відсутності «туалетки» розповідають деякі історики, нагадуючи, що Радянський Союз виник на руїнах аграрної країни, де основним предметом експорту була пшениця.

У російській імперії більшість людей жили в селах - скасування кріпосного права, звичайно, збільшило приплив приїжджих в місто, але в процентному співвідношенні селян було все одно більше. 

Їм, в свою чергу, туалетний папір був не дуже потрібен - в селі люди зрозуміли, що було замість туалетного паперу зручно скористатися водою, листям лопуха або старими газетами.

Аристократи ж купували імпортні дорогі засоби - наприклад, серветки. Навіть якщо сільський житель переїжджав в місто, йому нема чого було змінювати свої звички, а це призводило до відсутності попиту. Немає попиту - немає пропозиції.

В якому році почали продавати туалетний папір в СРСР

Враховуючи те, що Радянський Союз почав активну боротьбу з «важкою царською спадщиною», пережив революцію, втрату територій, розвал економіки та багато інших факторів, почалася потужна індустріалізація.

Люди переселялися з бараків у квартири, влаштовувалися на роботу, і бігати за лопухами вже не було можливості. Наприклад, відомо, що до 1937 року туалетний папір вже був - видання «Паперова промисловість» перераховує список гігієнічних засобів, серед яких цей предмет є.

Виглядав він не так, як зараз - не в рулонах, а у вигляді пачки прямокутних листків.

 

Це саме те, що було раніше замість туалетного паперу звичного нам виду, але, де-факто, потрібний засіб гігієни все-таки був. 

Однак існує міф, що туалетний папір з'явився в 1969-му - причиною помилки став початок виробництва рулонного туалетного паперу в кінці 70-х. Радикальні люди прибрали з цього факту слово «рулони» і виявилося, що папір з'явився в СРСР пізніше, ніж Гагарін полетів у космос.

Джерело: УНІАН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень