У цих містах небезпечно жити: навіщо в Україні «порізали» допомогу для переселенців?

Люди обурені і вимагають від влади пояснювати свої дії

З початком повномасштабної війни мільйони українців були змушені покинути свої домівки та виїхати за кордон або ж переїхати у більш безпечні регіони нашої країни. Для підтримки останніх, які вважаються внутрішньо переміщеними особами (ВПО), уряд вирішив запровадили спеціальні державні виплати. Їх нараховують із березня.

Усі громадяни України, які отримали статус ВПО могли розраховувати на допомогу. Однак вже з 1 травня правила на отримання виплат для ВПО змінюються.

Хто отримає допомогу, а хто залишиться без матеріальної підтримки – дізнавався «Апостроф».

Виплати ВПО

Право на отримання допомоги внутрішньо переміщеним особам донедавна регулювалося постановою №332 Кабміну від 20 березня 2022 року.

Згідно з цим документом, для отримання допомоги громадянин України має стати на облік внутрішньо переміщених осіб за допомогою Порталу чи додатку «Дія». Заяву про надання статусу ВПО та отримання відповідної допомоги можна також подавати до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або ЦНАПу.

Для отримання допомоги ВПО заповнює заяву, у якій зазначається:

  • прізвище, ім'я, по батькові заявника;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • дата народження;
  • відомості про задеклароване/зареєстроване місце проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, звідки перемістилася особа;
  • адреса місця, куди перемістилася особа, та контактний номер телефону;
  • номер поточного рахунку зі спеціальним режимом використання для зарахування допомоги «єПідтримка» або номер банківського рахунку (за стандартом IBAN) заявника для виплати допомоги;
  • наявність статусу особи з інвалідністю (якщо такий є);
  • відомості про неповнолітніх дітей, які перемістилися разом із ВПО (якщо такі є).

Допомога надається щомісячно, з місяця звернення, на кожну внутрішньо переміщену особу, відомості про яку включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, у таких розмірах:

  • для осіб з інвалідністю та дітей - 3000 грн;
  • для інших осіб - 2000 грн.

При цьому, допомога виплачується за повний місяць, незалежно від дати звернення за її наданням.

Що змінилося з 1 травня

З травня умови виплат переселенцям будуть інакшими, оскільки набула чинності постанова Кабміну №457 від 16 квітня 2022 року.

Порядок отримання статусу ВПО та розмір відповідної допомоги не змінився, проте із 1 травня 2022 року допомогу зможуть отримати лише ті громадяни, які перемістилися з територіальних громад, де йдуть бойові дії, або ж громад, які перебувають у тимчасовій окупації або оточенні ворога.

 

Також допомогу отримають ВПО, у яких житло зруйноване або непридатне до проживання внаслідок пошкодження, якщо вони подали заявку на відшкодування.

Перелік затверджених громад можна переглянути на сайті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Зауважимо, що всі ВПО, які подали заявку до 30 квітня включно, отримають виплати за березень-квітень 2022 року.

Українці незадоволені таким рішенням

Згідно з новою постановою, Мінреінтеграції затвердило перелік територіальних громад, мешканці яких можуть і надалі отримувати допомогу як ВПО.

Втім, мешканці міст, у яких наразі немає активних бойових дій, але є постійна загроза ракетних обстрілів, звертаються і до Міністерства реінтеграції, і до Мінсоцполітики з цілком аргументованими питаннями:

Київ та область забрали з травня з переліку. Влада наголошує весь час, що повертатися ще рано, але тепер у людей забирають кошти. То, давайте, оголошуйте офіційно, що Київ та область – безпечні, уряд гарантує.

 

А ще розкажіть, як, наприклад, жити з малими дітьми у напівзруйнованому Ірпені чи Бучі, якщо навіть будинок вистояв? В інтерв’ю журналістам дуже гарно звучить «ми не змушуємо нікого повертатися», але саме це і відбувається,пише, наприклад, Анна Берестян.

 

 

Місцева влада не рекомендує спішити з поверненням на Сумщину, Чернігівщину та Київщину - роботи з розмінування тривають, ще не всюди відновлене електро- та водопостачання. Чому люди, переміщені із цих областей, не можуть розраховувати на допомогу? Навіть аби сфотографувати свій зруйнований дім, людям треба було б повернутися туди фізично, – говорить Олександра Маковська.

 

 

Чудово, ми місяць не можемо отримати виплати, тому що у місцевому ЦНАП не працює програма, щоб подати IBAN карти! Залишилося 5 днів, а за ці 2 місяці ми не отримали жодної копійки на двох дітей та хвору жінку! Гостомель, з якого ми бігли, без світла, води тощо, то де нам жити і на що? – обурюється Валерія Юрченко.

 

 

Біженці з Миколаєва з 1-го травня не отримуватимуть допомоги. Ви реально вважаєте Миколаїв безпечним місцем, куди можна повертатися жити, працювати? – запитує Андрій Бєлов.

Обурення людей можна зрозуміти. Адже лише в четвер, 28 квітня, ракета окупантів вдарила по житловому будинку у Києві. Міська влада ж постійно наголошує про небезпеку повернення до столиці.

Того ж дня 3 ворожі ракети було збито над Одещиною, більшість громад якої не включено до переліку.

Нестабільна ситуація і в Миколаєві, який минулого тижня окупанти обстрілювали з РСЗВ «Смерч».

Перелік громад буде змінюватися

Страх людей цілком зрозумілий. Однак під загрозою ракетних обстрілів знаходиться вся територія України, пояснює у коментарі для видання «Апостроф» заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко.

– Цього тижня [25 квітня – ред.] ракети прилітали і у Жмеринку, і в Козятин. Немає населеного пункту, який або більше, або менше може бути обстріляний. Не має значення, чи людина знаходиться у Києві, чи перемістилася у Жмеринку або в Козятин. Ракета може прилетіти у будь-яке місце, – пояснює Музиченко.

На сьогодні спрогнозувати, де будуть ракетні обстріли неможливо. Тому були визначені критерії, за якими формується перелік громад, переселенці з яких можуть отримувати допомогу як ВПО.

– Є об'єктивна реальність, тобто ми говоримо, що бойові дії – це зрозуміло, окупація та блокування – зрозуміло. І є люди, у яких по факту пошкоджене або зруйноване майно, яким немає куди повертатися. Оцим людям будуть продовжуватися виплати, – пояснює заступник міністра соцполітики.

Перелік громад, який затверджується Мінреінтеграції, буде постійно оновлюватися, додають у відомстві.

Список формується за погодженням Міноборони на підставі пропозицій відповідних обласних (і Київської міської) військових адміністрацій та з урахуванням конкретної військової та соціальної ситуації.

Тому, якщо певна громада потрапить під відповідні критерії, вона буде включена до переліку, а виплати відновляться автоматично.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень