У чому різниця між КТ і МРТ: Розповідає нейрохірург

Різниця суттєва

Діагностична візуалізація відіграє вирішальну роль у визначенні джерела медичної проблеми, а також надає інформацію, необхідну для діагностики різних захворювань.

Якщо ви коли-небудь травмувалися, найімовірніше, ви проходили обстеження. Візуалізаційні тести — надзвичайно потужні інструменти, які можуть допомогти лікарям діагностувати низку захворювань. 

Лікар-нейрохірург Ярослав Мідик розповів своїм підписникам, у чому ж полягає різниця між КТ та МРТ і чому інколи треба зробити одне, а не інше.

Їхня різниця суттєва 

КТ – шкідлива; 
МРТ – нешкідлива. 

Комп'ютерна томографія  

Процес схожий на МРТ, оскільки вас попросять лягти на рухомий стіл, який проведе вас через круглий КТ-сканер.  


Цей апарат використовує рентгенівські промені, щоб отримати зображення поперечних перерізів певних частин тіла під різними кутами.

 

Потім ці 2D-зображення надсилаються на комп’ютер, де вони перетворюються на 3D-зображення.  

КТ в нейрохірургії використовується для того, щоб побачити кістки черепа і хребта, наприклад, інсульти та різні гострі стани. До речі, на сьогодні є МРТ, які також можуть все це показати. 


Магнітно-резонансна томографія 


Під час МРТ-сканування вас попросять лягти у довгий відкритий тунель, який має назву МРТ-сканер. Він використовує радіохвилі, які відбиваються від молекул жиру та води у вашому тілі.  


Ці сигнали надсилаються на комп’ютер для створення зображення ураженої ділянки. МРТ використовується, щоб подивитися стан м’яких тканин. Наприклад, спинний мозок, нерви, зв’язки або різні стенози.  


КТ – це той самий рентген, але набагато потужніший, це – опромінення. МРТ працює інакше: у ній реєструються атоми водню і вона безпечніша.

 

Інакше кажучи, там звичайний магніт – і з людиною нічого не стається. Тож МРТ можна робити стільки разів, скільки необхідно. 

Причини проходження МРТ 


• Розірвані зв'язки; 
• Проблеми з м’якими тканинами; 
• Проблеми з хребтом; 
• Проблеми з нервами; 
• Запалення. 

Причини для проведення КТ

• Екстрена діагностика, наприклад, удари; 
• Зламані кістки; 
• Згустки крові; 
• Травми внутрішніх органів; 
• Внутрішня кровотеча; 
• Пухлини; 
• Розвиток раку. 


КТ часто використовується в екстрених ситуаціях, оскільки вона дає швидші результати. Також це надає лікарям можливість швидше встановити діагноз і почати лікування.

 

Наприклад, комп’ютерну томографію можна використовувати під час огляду кровоносних судин для діагностики причини інсульту. 

МРТ-сканування зазвичай коштує дорожче, ніж КТ, і надає більш детальні зображення. Річ не в тому, що один метод кращий за інший, а скоріше – який метод краще відповідає конкретним запитам.

Джерело: ТСН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олена Швидка

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень