Туреччина - 2022: чи варто матусям з дітьми їхати туди цього літа

Багато що змінилось

Під час війни українці живуть у надстресових умовах. Психологічне виснаження від постійних повітряних тривог та новин навіть для тих, хто знаходиться у відносному тилу, є природнім і розповсюдженим явищем.

Багато сімей мріють хоч ненадовго вирватися від цієї напруги у справжнє літо. 

Туреччина - найулюбленіший і давно розвіданий напрямок літнього відпочинку для багатьох українців.

Війна внесла значні корективи у звичні туристичні шляхи.

Перш за все, до повномасштабної війни, яку розв'язала росія, дістатися до Туреччини було значно швидше і дешевше. Туристичні пакети із чартерними рейсами дозволяли вже за пів дня дістатися від власної квартири до номеру в готелі.

Зараз треба спершу їхати до найближчого аеропорту, а вже звідти летіти на відпочинок. Це дорожче і займає набагато більше часу.

Ми писали про те, з яких найближчих країн українці можуть вилетіти на відпочинок.

Також до Туреччини можна доїхати прямими автобусними рейсами, наприклад, поїздка з Києва до Стамбула займає тридцять годин, а до курортної Анталії – сорок годин. Без туристичного пакета квиток на такий рейс коштує 100-150 доларів.

Для проїзду потрібен біометричний паспорт. Якщо його немає, то закордонний паспорт старого зразка, а також транзитна віза Болгарії чи Румунії, через які курсує автобус.

Але вкрай важко уявити сім’ю, в якій діти можуть висидіти в автобусі майже дві доби і не звести з розуму маму або бабусю, яка на свою біду погодилась приглядіти за малечею. А що вже казати про оточуючих пасажирів.

Тому родинам із маленькими дітьми краще все ж обрати мандрівку літаком. Більш того, зважаючи на довгу та виснажливу дорогу, бронювання готелю треба робити мінімум на десять-чотирнадцять днів.

Ціни значно виросли

По-вперше, розрахунок вартості туристичної путівки базується на курсі євро. За час повномасштабної війни українська гривня просіла відносно євро на дванадцять відсотків, які відповідно додались до вартості відпустки.

По-друге, значно зросла вартість транспортування. Додалась необхідність доставити туриста автобусом до закордонного аеропорту, і тут виходить, що наявна паливна криза в країні сильно б’є по загальній ціні відпочинку.

Наприклад, на кінець червня путівка на двох в Туреччину на сім днів у гарний готель без росіян коштувала більше п’ятдесяти тисяч гривень. При тому, що минулого року у цьому ж готелі відпочинок обходився у близько тридцяти тисяч.

Ще однією особливістю нинішнього курортного сезону у Туреччині є те, що туристичні оператори зараз переважно не селять українців і росіян в одні готелі.

Наразі у туроператорів є умовний розподіл готелів на сегменти.

Українці через зростаючі ціни в основному обирають готелі середнього класу: чотирьох зіркові, без великої території і люксового сервісу. Нішу дорожчих готелів зайняли росіяни.

Що не дивно - курорти турецького узбережжя поки що приймають «русо турісто». Хоча й почастішали випадки, коли власники готелів принципово відмовляються селити росіян.

Тут, до речі, є перелік готелів, де росіян не раді бачити

Таким чином, відпустку в Туреччині цього року можуть собі дозволити тільки ті українці, що мають заощадження і стабільний дохід, та при цьому готові більше доби провести у дорозі.

Джерело: УНІАН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень