Туалетний папір «заміняють»: з чого роблять магазинну ковбасу. Відповідь здивує

Експерти зазначають, що туалетний папір - це надто дорого, є варіанти дешевші

Експерт із якості продуктів Максим Несміянов в ефірі «Сніданку з 1+1» наголошує на тому, що потрібно завжди звертати увагу на склад ковбаси, прописаній на упаковці. За його словами, виробники завжди мають прописувати відсоткову кількість м'яса у складі готового продукту.

Крім того, він наголошує, що важливо звертати увагу на те, якого ґатунку ковбаса, адже ковбаса вищого ґатунку згідно з ДСТУ має складатись на 100% із м'яса.

Водночас згідно за стандартами, в ковбасі першого ґатунку допускається вміст м'яса не менше ніж 70%.

 

30% складу такої ковбаси займають соя, крохмаль та надмірна вологість (вода).

 

Крім того, виробники додають так зване ММО - м’ясо механічного обвалювання (перемелені кістки, хрящі та шкіра. У другому сорті цього ще більше).

Доктор технічних наук, професор і декан факультету харчових технологій Лариса Баль-Прилипко зазначає, що деякі недобросовісні виробники додають до складу ковбаси більше ММО, ніж встановлені нормами 10% від загального складу.

З чого має складатись варена ковбаса

За її словами, до складу вареної ковбаси повинні входити наступні інгредієнти:

  • м'ясо - 90%;
  • яйця;
  • сухе молоко;
  • сіль;
  • спеції;
  • нітрит натрію.

З чого має складатись сирокопчена ковбаса

Лариса Баль-Прилипко наголошує на тому, що сирокопчена ковбаса повинна мати наступний склад:

  • М'ясо: головним складовим елементом є якісне м'ясо, таке як свинина, яловичина чи курятина. Деякі види ковбаси можуть містити комбінацію цих видів м'яса.
  • Сало: для додання соковитості та м'якості, до складу ковбаси може входити сало.
  • Сіль та спеції: для покращення смаку та аромату додають сіль та різні спеції. Це може включати чорний перець, паприку, кмин, часник тощо.
  • Нітрит натрію: деякі ковбаси містять консерванти та антиоксиданти для збереження свіжості та тривалості зберігання.

Ці складові можуть варіюватися залежно від рецептури та виробника, але вони є загальними для багатьох видів сирокопченої ковбаси.

Чи додають у ковбасу туалетний папір

Ведучий програми «Життя без обману» Олексій Душка прокоментував популярне твердження про те, що в склад ковбаси нібито додають туалетний папір. За його словами, це дорогий інгредієнт і його використовувати економічно невигідно, адже така ковбаса буде коштувати значно дорожче.

Однак, недобросовісні виробники додають до складу ковбаси чималу кількість води.

— Якщо раніше води треба було додавати 20-30%, а деякі чесні виробники та досі так роблять, то ті виробники, які товаришують із хімією, додають 50%, а то навіть і 70% води.

 

І все за допомогою чарівних двох порошечків. І називаються вони каррагінан і харчові фосфати (Е-407), для того, щоб утримати воду у ковбасі. В результаті виходить жиле. Їсти його можна.

 

Але врахуйте, що ви витрачаєте 70% своїх коштів на жиле і лише 30 на м'ясо, - наголошує Олексій Душка.

Джерело: Главред

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублене службове посвідчення прокурора

Загублене службове посвідчення прокурора видане на імʼя Ваколюк Юлії Олександрівни. Прошу вважати недійсним.

Загублено рюкзак із документами

Загублено рюкзак золотистого кольору на зупинці біля Сільпо біля автовокзалу. В ньому  документи, на прізвище Годунко, гроші та дитячі речі. Якщо хтось знайшов, повідомте за номером 0978401501.

Знайдено паспорт у Рівному

Вчора на проспекті Миру на переході біля "Фокстроту" було знайдено пластиковий паспорт України, на ім'я Мікаберідзе Максим Максимович 05.04. 2006 р.н, харківська прописка. Звертатись за телефоном 0979764361 - Богдан

Більше оголошень