Трійця 2024: коли українці відзначатимуть це свято за новим календарем?

Назвали нову дату

Трійця — одне з 12 найважливіших церковних свят, а тому для вірян важливо знати, коли ми будемо святкувати 2024 року. Чи змінилася дата з переходом на новий календар?

Трійця 2024 року 

Трійця, П'ятидесятниця або Зелена неділя — особливе свято, святкування якого прив'язане до Великодня та припадає на 50-й день після святкування Світлого Христового Воскресіння. Саме тому його дата щороку змінюється. 

Великдень 2024 року християни східного обряду святкували 5 травня, відповідно Трійця припадає на 23 червня.

 

Християни західного обряду 2024 року святкували Великдень досить рано — 31 березня, а тому і Трійця у них рання — 19 травня.

Традиційно, Трійцю святкують цілий тиждень, починаючи від неділі.

Трійця: історія та традиції свята 

В Біблії про Трійцю написано так, що Бог є єдністю Отця, Сина і Святого Духа. Саме від цього і походить основна назва свята.

Згідно з церковними переказами, на 50-й день після воскресіння Ісуса Христа перед його учнями з'явився Святий Дух.

 

Апостоли тоді отримали від нього дар зцілення, вивчили всі мови, що допомогло їм поширювати християнство по всьому світу.

В храмах на Трійцю проводять святкові богослужіння і великі вечірні служби. Основні символи свята у християн східного обряду — зелені гілочки берези та інших дерев. Ними традиційно прикрашають будинки й церкви. Згідно з народними повір'ями, ці гілочки допомагають закликати добробут та щастя в дім.

Православні священники на літургії одягають святкові шати зеленого кольору, а католицькі — білого.

Після служби люди йдуть у гості чи збираються у себе вдома, пригощають друзів та родину великим святковим короваєм, накривають пишний стіл.

Чому Трійцю ще називають Зеленими святами? 

В народі цей день традиційно називають Зеленими святами. Назва походить ще від дохристиянських часів. Тоді наші пращури святкували завершення весняного і початок літнього календарного періоду. 

Напередодні Зелених свят, в суботу, ще до сходу сонця, молоді дівчата йшли до лісу і в поле, рвали запашне зілля. Ввечері вже хлопці рубали з липи, берези, дуба, клена гілля, щоб ними замаїти господарство. Зіллям же прикрашали віконниці та ікони в будинку. Не заквітчати оселю вважалося тяжким гріхом.

Якщо листя залишалося зеленим і свіжим до наступного ранку, вважалося, що цього року хвороба та біди оминуть оселю. Неділю Трійці називали П'ятидесятницею, тому що це був саме 50-й день після воскресіння Христа.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень