Третя платіжка за газ: відомо, яку суму виставлять українцям з нового року

Послугу з обслуговування внутрішньо будинкових мереж буде обслуговувати оператор газорозподільних систем

У новому році українці отримуватимуть нову послугу – обслуговування внутрішньо будинкових газових мереж. Відповідно отримуватимуть уже третю платіжну за газ.

Сума у платіжках складатиме приблизно 25-65 гривень на місяць і її розмір залежатиме від стану будинку і мереж у ньому.

Вартість технічного обслуговування будинкових мереж оператор газорозподільних систем має визначити до 5 січня. Впровадження цього показника пояснюють тим, що кілька років у тарифах на газ немає такого складника, як «обслуговування внутрішньобудинкових мереж». 

Оператори не отримували такої плати, тож усі відповідальність за стан і обслуговування мереж перекладали на власників будинків, найчастіше ОСББ. Вони мають укласти колективні договори з оператором газорозподільної компанії.

Проте в ОСББ не поспішають цього робити, адже вважають, що підписати колективний договір – фактично взяти на себе відповідальність за утримання мережі.

ОСББ мають пояснення свого вчинку, адже у законі «Про житлово-комунальні послуги» вказано, що обов'язок з технічного обслуговування покладено на оператора газорозподільної системи.

Типовий договір на обслуговування будинкових мереж НКРЕКП уже затвердила. Підписувати його не потрібно, якщо послугу надали, договір вважається підписаним. Проте його мають розмістити до 5 січня на сайті компанії.

В обслуговування входить: огляд газопроводу, перевірка на щільність, випробовування під тиском, огляд газового обладнання, обслуговування запірних пристроїв. Все це гарантує безпечне використання газу. 

До 5 січня 2024-го оператори на своїх сайтах розмістять вартість техобслуговування для кожного багатоповерхового будинку, а також графік проведення техоглядів. При цьому з 2018 року фактично ніхто будинкових мереж не обслуговував, хоча це питання безпеки.

Джерело: OBOZ.UA

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень