Традиції першої шлюбної ночі циганських молодят: народні особливості шокують (ФОТО)

Там панує патріархат

Цінності громад ромів мають глибоке коріння, тому весільне свято відрізняється особливим колоритом. Перша шлюбна ніч у представників цього народу, на відміну багатьох націй, проходить під час гуляння весілля і вимагає спеціального підтвердження.

Особливості весілля

Зазвичай роми одружуються рано. Дівчаток можуть видати заміж вже в 11-12 років. Хлопці ж стають нареченими приблизно з 14 років. У 19 років наречена з роду ромів вважається старою дівою і знайти їй пару дуже непросто.

Сватання майбутніх молодят може статися, коли діти двох сімей ще у грудному віці.

Якщо ж наречену, наприклад, засватали у 10-річному віці, вона може жити в сім'ї нареченого до п'ятнадцяти років, після чого буде зіграно весілля.

Слово старших у циганській сім'ї – закон. Тому вибір кандидата у наречених чи наречених здійснюється батьками, в основному, батьком. Згода нареченої під час сватання вважається формальною, оскільки проти волі рідних вона не посміє піти.

Підтвердження цноти нареченої

Циганське весілля не передбачає похід до РАГСу, адже розлучення в сім'ях не передбачене. Гуляння весільної урочистості зазвичай триває три дні і налічує близько 300 гостей. Абсолютно всі витрати бере на себе сім'я нареченого, тому коли в сім'ї народжується хлопчик, необхідно відразу ж починати збирати гроші на весілля.

Чоловіки та жінки обов'язково сидять за окремими столами, але молодята могли сидіти разом.

Після весільних частувань наречений з нареченою під пісні гостей слідували до намету. Їх проводжали родичі та друзі. Потім всі лишали молодих наодинці, але у деяких родин був звичай залишати в наметі або біля нього кілька досвідчених літніх родичок.

Після шлюбної ночі з шатра урочисто виносили сорочку нареченої. Її тримали на спеціальному підносі. Сорочку обсипали червоними квітами – трояндами, маками, які були.

Гості раділи, вітали молодих, пили за здоров’я нареченої і дякували її батькам, що виховали дівчину чесною.

Якщо ж на сорочці не було свідоцтва невинності дівчини – плями крові, то квітами її не прикрашали. Червоні квіти приколювали в волосся жінок і на сорочки чоловіків. У циган саме червоний, а не білий колір – символ весілля, символ радості.

Цнотливій нареченій і її сім’ї дарували багаті подарунки.

 

Тій, що не дотримала вірність чоловікові до весілля – жодних подарунків.

Також у цьому випадку батьки нареченої мали б повернути гроші за весілля.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень