«У 2021 році країна котилася у прірву», - депутат Рівненської облради Роман Стасюк

На «5 запитань політику» про рік, що минув, відповів Радіо Трек заступник голови бюджетної комісії облради, представник Радикальної партії Олега Ляшка Роман Стасюк

Роман Стасюк

– Роком поразки чи перемоги для країни, області, району і для вас особисто став 2021 рік?

– Моє бачення, що країна котилася у прірву. Тому що коли заходили у владу «Слуги народу» і Зеленський з монобільшістю, у мене була навіть розмова з Андрієм Лозовим, коли ми, Радикальна партія, не потрапили в парламент. «Може, нам і не треба йти у Верховну Раду, бо люди наведуть такий порядок, що й не снилося», - казав я.

Я залишив бізнес для того, щоб впливати на процеси в державі, тому що побачив, хто при владі. Зараз ми бачимо, що ця влада божевільно узурпувала владу. З тарифами – біда страшна! І для простих людей незрозумілі ті тарифи. От обласна рада вже купує тепло по 8 тис. грн за гігакалорію (ще зовсім недавно було 2 тис. грн). А це платиться з нашого бюджету, з тих коштів, які мали йти на медицину, на дороги, на дахи.

Що стосується економіки, то у ній та ж сама ситуація.

 

Зупиняються заводи, а зупинка - це податки, це наповнення бюджету на зарплати вчителям, лікарям, пенсії.

 

Якщо не буде податків, надходжень, бо все зупинимо, тоді не буде за що жити.

А з «Великим будівництвом» що робиться. Його ж не за наші податки будують, а за кредити. Божевільні кредити бере держава під божевільні відсотки. І все це нам треба буде віддавати. Вони (представники влади – Ред.) зараз набудують і покажуть картинку, як все добре. Але все це зроблено у кредит під високі відсотки. І через 3 роки вже не буде цієї влади, а нам прийдеться віддавати ці кредити. І це велика біда. Треба жити по доходах. Якщо ріст економіки 3%, а ми беремо кредити під 10% - це погано. І для області, і для країни в цілому.

– Що вам вдалося досягнути у 2021 році? Яким найбільшим досягненням пишаєтеся?

– Найбільше - ще не досягнуте. Бо все-таки хочеться побороти захмарні премії в голів територіальних громад, у керівництва області. Тому що ми бачимо, що в одних людей пенсія – 2000-3000 грн, мінімальна зарплата – 6200 грн, а деякі на своїх посадах отримують по 4 тис. доларів. Це в цій країні і з наших податків. А результатів їхньої роботи зовсім не видно. І ми, представники Радикальної партії, продовжуємо з цим боротися. І будемо це робити.

На передньому плані праворуч - Роман Стасюк, ліворуч - голова фракції Радикальної партії у Рівненській облраді Оксана Лозова. Сесія Рівненської облради

Депутатська діяльність - це написання проєктів рішень, відвідування комісій, робота в раді. Я не на платній основі працюю, а на громадських засадах. Бо одиниці депутатів облради на зарплаті: це керівництво облради і декілька спеціалістів з-поміж депутатів. То я  не на платній основі зараз займаюся політичною діяльністю.

Ще раз хочу наголосити, що я вийшов з бізнесу для того, щоб впливати на процеси в державі. І коли мені заступник голови адміністрації каже: «Йди в бізнес, не заважай тут нам ділити кошти», то я з цим не погоджуюся.

Головне досягнення, що мене бачить поки що чинна вертикаль президентської влади і поводиться скромніше.

 

Якщо заступник голови адміністрації каже: «Чого Стасюк ходить по комісіях? Хай іде займається бізнесом», то, значить, я все правильно роблю.

Щодо інших досягнень. У нас є фракція в облраді і деякі речі ми пробиваємо. От, скажімо, тубдиспансер – це стратегічний заклад, який повинен бути в області. В тому числі завдяки і нашим зусиллям вдалося його зберегти. І стараємося розвивати його.

– Про що, не зроблене у 2021 році, шкодуєте?

– Поразка в обласній раді – те, що поки не змогли звільнити головлікаря обласного діагностичного центру Романа Шустика. Як спеціаліст він - хороший, мабуть, лікар. Але як менеджер, як керівник – безтолковий.

А я вважаю, що керувати закладами мають професіонали. А медичними закладами, відповідно до законодавства, можуть керувати не обов’язково люди з медичною освітою. Є заступник головлікаря з медичної частини, який займається медициною. А керівником повинен бути менеджер, який знайде клієнтів, виб’є гроші і зробить нормальну економіку.

Рівненський обласний лікувально-діагностичний центр (фото з сайту "4 влада")

Бо діагностичний центр мав би бути самоокупним: як мінімум, мав би на себе заробляти. Бо його створювали як діагностичний центр і такого обладнання не було в жодному іншому закладі, все вкладали туди. А за останній рік скільки грошей давали у діагностичний центр, наших з вами податків на ту ж заробітну плату працівникам через недолуге керівництво.

Бо якщо порівняти діагностичний центр і тубдиспансер, то туди зовсім різні пацієнти ходять. В діагностичний йдуть з грошима люди, заможні, в тубдиспансер – люди малозабезпечені, лікування дуже довго там проходить і ніколи там ніхто не дасть ні на фонд закладу, ні хабар медику. І в тубдиспансер треба давати кошти, тому що туберкульоз - це небезпека (у мене батько був лікарем і я знаю, що це за недуга, наскільки вона заразна).

– Що б хотіли у 2022 році досягти?

– Все-таки хотів би, щоб Радикальна партія зайшла у владу не в межах області, а в межах країни, бо Рівненщина, Рівне - не окрема республіка, не окреме село, Україна – єдина і неподільна.

Ми бачимо зараз, що робиться з рейтингами різних політичних сил, які люди багато обіцяли і роблять протилежне. Тому вважаю, що головною ціллю сьогодні мають бути перевибори у Верховну Раду.

І було б дуже добре, щоб Радикальна партія зайшла у парламент. Тому що ми бачимо, що Верховна Рада без Ляшка – як село без церкви. Ну, десь так само як місто Рівне без Стасюка, як дерево без дятла.

– Що б побажали жителям області у 2022 році?

– Усім людям, незалежно від походження, віросповідання, кольору шкіри, хотів би побажати найголовніше – здоров’я, достатку, щоб мрії збувалися і від цих мрій ближньому не було гірше.

Роман Стасюк з дружиною Ориславою та дітьми

Тому що бачимо по цій владі, яка має монобільшість, і по президенту, як вони узурпували владу в країні фактично в одних руках – такого ще не було. У них був великий шанс зробити великі зміни дуже швидко. Вони його проґавили – шанс змінити щось на краще для всіх людей, а не тільки для себе коханих і для свого оточення. Ми побачили, ким вони заходили у Верховну Раду, і в керівництво держави, і як вони зараз поводяться. Це неправильно.

Все-таки хотілося б побажати людяної влади всім, щоб вона дбала не тільки за себе, а й за всіх людей.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень