ТОП-5 страв з полуницею

До ягідного сезону

На ринку Рівного активно продають полуницю. Поки найбільше ягід привозять із Закарпаття. Утім, уже за один-два тижні полуниці у продажу стане ще більше, адже дозріває вже й місцевий врожай. Як правильно споживати полуницю, аби не завдати шкоди здоров’ю, ми розповідали раніше.

Цього разу підготували підбірку рецептів  з полуницею, які у нашій редакції уже пробували готувати, і вони видалися нам доречними цього літа.

Курка з полуницею

  • 0,5-0,7 кг філе курки
  • 0,5 кг полуниці
  • 2 червоних цибулини
  • cік з 1 лимону
  • листя салату
  • сіль, перець за смаком
  • 2 ст.л. бальзамічного соусу
  • м’ята
  • олія оливкова (можна соняшникову) щоб підсмажити курку + 2 ст. л для маринаду

Філе курки нарізати шматочками, підсолити додати перцю, полити бальзамічним оцтом та лимонним соком. Залишити маринуватися на 30 хв. Після цього підсмажити на сковорідці до готовності.

Полуницю нарізати дрібними шматочками, подрібнити червону цибулю та м’яту. Нарізану цибулю залити кип’ятком за кілька хвилин, і воду потому просто злити. Перемішати полуницю, м’яту та цибулю.

Перемішати готову курку з салатом з полуниці й цибулі. Блюдо викласти листям салату і перекласти туди курку. Можна прикрасити м’ятою.

 

Полуничний лікер


Мінімум продуктів – максимум задоволення. Особливо, якщо попереду вечірка з подругами.

  • 0,5 кг полуниці
  • 200 мл горілки
  • 100 гр згущеного молока
  • м’ята

Для приготування лікеру обирайте перевірених виробників згущеного молока та горілки. Щодо полуниці, ймовірно, що саме на ваших грядках росте найсмачніша ;-)

Полуницю треба вимити та очистити від хвостиків. Потому подрібнити у блендері до однорідності. Додати згущене молоко, і продовжувати збивати блендером. Додати з десяток листочків м’яти і теж подрібнити блендером. І наостанок – додаємо горілку – і знову працюємо блендером близько хвилини.

Готовий лікер відправляємо у холодильник для охолодження. Все готово!

Полунична пудра

Це справжній літній must have! Приготували влітку – а споживати можна коли завгодно впродовж року. Унікальний продукт, який можна додавати у чай чи декорувати морозиво і торти, використовувати, як натуральний барвник, додаючи у тісто або й навіть додати до морської солі. Полуничну сіль можна додавати у салати й м’ясні страви. Вона додає неймовірно пікантного присмаку.

1 кг полуниці вимити, обірвати хвостики. Кожну ягідку необхідно порізати тоненькими шматочками – наче на чіпси. Розкласти на пергаментний папір і відправити у духовку. Температуру встановити невисоку – до 100 градусів. І сушити шматочки ягід до 4 годин. Десь за дві години від початку можна перевернути на інший бік. Якщо є електрична сушарка для овочів – взагалі прекрасно.

Уже готові висушені шматочки після того, як вони вистигнуть, треба подрібнити у пилок за допомогою кавомолки. Все – полунична пудра готова!


Полуничний зефір

  •  700 г цукру
  •  140 мл води
  •  1 шт. білок
  •  300 г полуниця
  •  10 г агар-агар

Полуниці треба вимити та відчистити від хвостиків. 10 г агар-агару замочити у 140 мл води.

Полуницю перетерти блендером до однорідності. Викласти у каструлю і переварити, щоб пюре трішки загусло.

Далі у каструлі змішуємо 450 г цукру з розчином агар-агару, ставимо на вогонь. Обирайте каструлю з високими стінками, адже підніматиметься висока піна. Доводимо до кипіння, весь час перемішуючи, приблизно 5 хвилин. За ложкою сироп повинен тягтися тонкою ниткою.

Білок збиваємо легенько виделкою, і ділимо приблизно на дві частини. Половину білка змішуємо з полуничним пюре. Додаємо 240 грамів цукру, і перемішуємо блендером, поки суміш не посвітлішає. Додаємо решту білку і змішуємо до крутих піків.

Не зупиняючи змішування, повільно додаємо гарячий сироп у полуничну суміш. Збиваємо це блендером до повного загустіння. На це може піти навіть до 10 хвилин.

Викладаємо на деко, чи навіть просто на стіл пекарський папір. І далі справа фантазії – зефір можна викладати просто ложкою, можна скористатися кондитерським мішечком, аби зефір мав більш естетичний вигляд. Залишаємо десерт підсихати на кілька годин, а можна і на всю ніч. Половинки зефіру потім можна склеїти між собою, або притрусити пудрою.

Eton mess або Ітонський мікс

Надзвичайно простий і класний рецепт. Цим десертом пригощають гравців і вболівальників крикету під час щорічних змагань у коледжі Ітона, звідки, власне, і взявся цей рецепт.

  • 15 ягід полуниці
  • 5-8 шт. безе
  • 250-300 мл жирних вершків 33%
  • Ванільний цукор
  • Цукрова пудра (за бажанням)
  • Бальзамічний оцет (за бажанням)

 

Подана кількість інгредієнтів – відверто умовна. Адже приготувавши Ітонський мікс один раз, ви зможете чітко спрогнозувати, яка саме кількість безе і полуниці потрібна для ваших гостей або найкраще підходить для вашого посуду.

Безе можна приготувати самому (білки збити з цукром чи цукровою пудрою, випікати при температурі 90 - 120 градусів близько півтори години). Можна використовувати і придбане безе.

Полуницю помити, підсушити й почистити від хвостиків. Полуницю порізати невеличкими шматочками. Любителі пікантного присмаку можуть додати у полуницю кілька крапель бальзамічного оцту. Хоча, смачно буде і без цього.

Вершки збити з ванільним цукром. В окремих випадках замість вершків можна використати й збиту сметану. Перевірено – теж смачно.

Викладати десерт у склянки чи десертні тарілки шарами – безе/полуниця/вершки.

 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень