ТОП-5 страв, які можна приготувати у піст
Підбірка пісних рецептів
Великий піст перед Великоднем – один із найтриваліших і найсуворіших.
Одним з обмежень посту, який триває сім тижнів, є утримання від м'яса, птиці, молочних продуктів та яєць.
Тож пропонуємо вам 5 рецептів страв, які не містять у своєму складі заборонених продуктів у піст.
Локшина з овочами й тофу
Вам знадобиться:
- 400 г сиру тофу;
- 3 зубчики часнику;
- 350 г спагеті;
- 2 морквини;
- 2,5 ст. л олії;
- 2 стебла селери;
- 1 болгарський перець;
- 1-2 цукіні;
- 1/4 склянки соєвого соусу;
- Пів чайної ложки кунжутної олії;
- Кінза – за смаком.
Приготування:
Натріть моркву, наріжте селера, перець наріжте соломкою, а цукіні – кружальцями. Тофу наріжте невеликими кубиками, обсушити на паперовому рушнику, щоб видалити надлишки рідини.
Зваріть локшину за інструкцією на упакуванні, відкиньте на друшляк. Викладіть в чашу, збризніть олією, перемішайте і накрийте, щоб не охолола.
Розігрійте на сковороді 1 ст. л олії, обсмажте тофу до світло-коричневого кольору, перевернувши один раз. Це займе приблизно дві хвилини. Викладіть на тарілку.
На сковороду налийте масло, що залишилося, додайте перець, морква, селеру, рубаний часник. Смажте все протягом двох хвилин. Потім викладіть кружечки цукіні, розрізані навпіл, смажте ще чотири хвилини. Додайте соєвий соус, тофу, перемішайте, доведіть до кипіння. Зніміть з вогню, полийте кунжутним маслом, перемішайте.
Викладіть локшину і тушковані овочі з тофу на порційні тарілки, прикрасіть гілочками кінзи та подавайте.
Гречані тефтелі в томатному соусі
Вам знадобиться:
- 200 г гречки;
- 100 г печериць;
- 4 ст. л томатної пасти;
- 2 ст. л борошна + для панірування;
- 1 ріпчаста цибуля;
- Рослинна олія – за смаком;
- Петрушка – для подачі;
- Сіль перець.
Приготування:
Гречку перебрати, помити та відварити до готовності. Очищені цибулю і гриби нарізати. Обсмажити на сковороді з олією до м'якості. Гречку і гриби з цибулею пропустити через м'ясорубку, посолити і поперчити за смаком.
Додати борошно і вологими руками сформувати невеликі кульки.
Обваляти їх у борошні та обсмажити на олії з усіх боків. Томатну пасту трохи розвести водою, викласти тефтелі та томити на середньому вогні ще п'ять хвилин. Спробувати соус, за бажанням досолити.
Додати тефтелі та тушкувати на середньому вогні ще п'ять хвилин. Викласти на тарілку і посипати дрібно нашаткувати зеленню петрушки.
Салат з нуту і пряної цвітної капусти
Вам знадобиться:
- 300 г нуту;
- 1/3 цвітної капусти;
- 7 картоплин;
- 1 помідор;
- Цибуля-шалот;
- Половина лайма;
- 3 гілочки кінзи;
- 2 ст. л оливкової олії;
- 1 ст. л пасти карі;
- 1 ч. л оцту;
- Щіпка куркуми;
- 1 щіпка морської солі.
Для заправки:
- Невеликий корінь імбиру;
- 3 ст. л йогурту;
- 2 ст. л оливкової олії;
- 1 ч. л тамариндового соусу;
- 1 щіпка куркуми
Приготування:
Нут відварити відповідно до інструкції на упакуванні. З половинки лайма вичавити 2-3 ст. ложки соку. Цвітну капусту розібрати на невеликі суцвіття і, зрізавши грубі стебла, викласти в глибокий посуд.
Додати пасту карі та дрібку куркуми, скропити соком лайма та оливковою олією і все перемішати. Заправлену капусту викласти в невелике деко і запікати під розігрітим грилем п'ять хвилин. Шалот почистити, нарізати тонкими кільцями, викласти в глибокий посуд, скропити оцтом і дати замаринувати.
Помідор нарізати невеликими шматочками. Картоплю, не очищаючи, відварити та розрізати на чотири частини. До цибулі додати помідор, нут, картоплю, запечену цвітну капусту і все перемішати.
Корінь імбиру почистити та натерти на дрібній тертці.
Приготувати заправку: йогурт з'єднати з натертим імбиром і соусом, додати куркуму, влити оливкову олію і все перемішати. Салат полити заправкою, посолити та перемішати. Кінзу дрібно порубати, додати в салат і ще раз перемішати.
Фаршировані перці з соєвим фаршем
Вам знадобиться:
- 200 г соєвого фаршу;
- 6 перців;
- 200 г ріпчастої цибулі;
- 200 г моркви;
- 1-3 зубчики часнику (за смаком);
- 30 г рису;
- 50 г томатного пюре;
- Корінь селери;
- Зелень петрушки;
- Лавровий лист;
- Сіль, чорний перець за смаком.
Приготування:
Відваріть соєвий фарш в киплячій підсоленій воді по інструкції на упаковуванні, відкиньте його на друшляк і злегка відіжміть.
Рис відваріть до напівготовності. Очищені та нарізані овочі (цибулю, моркву і корінь селери) підсмажте на олії до золотистого кольору, додайте фарш і продовжуйте готувати ще п'ять хвилин.
Змішайте вміст сковороди з прянощами та рисом. Нафаршируйте підготовлені перці отриманою сумішшю, складіть їх в каструлю.
Приготуйте соус. Для цього додайте томатне пюре, лавровий лист і дрібно нарізаний часник до води, в якій варився фарш. Залийте соусом перці та тушкуйте на слабкому вогні до готовності (20-30 хвилин).
Перед подачею прикрасіть перці зеленню петрушки. Страву можна посипати розкришеним пісним сиром.
Пісний плов з булгура з помідорами
Вам знадобиться:
- 1 ст. булгура;
- 400 грамів консервованих помідорів;
- 1 ст. вареного нуту;
- 1 цибулина;
- 1 солодкий болгарський перець;
- 2 зубчики часнику;
- 1 ст. л томатної пасти;
- Кілька гілочок петрушки;
- М'ята;
- 190 мл овочевого бульйону;
- 1 ч. л меленого кмину;
- Пів чайної ложки меленої кориці;
- Перець чилі мелений – за смаком
- 2 ст. л олії;
- Сіль та перець – за смаком.
Приготування:
Почистьте цибулю і наріжте кубиками. Солодкий перець розрізати навпіл, видаліть насіння і плодоніжки, наріжте середніми кубиками. Розігрійте масло в товстостінній каструлі. Покладіть цибулю і перець і тушкуйте, періодично помішуючи, 10 хвилин.
Додайте часник, томатну пасту, кмин, корицю, чилі, продовжуйте томити, помішуючи, одну хвилину. Потім всипте булгур і продовжуйте готувати ще хвилину.
Додайте рубані помідори та варений нут, влийте бульйон, збільште вогонь і доведіть до кипіння. Посоліть, поперчіть, накрийте каструлю кришкою і зменште вогонь до мінімального, готуйте 15 хвилин. Рідина повинна повністю вбратися. Зніміть каструлю з вогню і залиште на п'ять хвилин.
Дрібно наріжте петрушку і м'яту і перемішайте з пловом.
За матеріалом із сайту Сьогодні.Lifestyle
Наші новини у Тelegram. Номер у Viber: 063-73-4-106-4
Радіо Трек: НОВИНИ