ТОП-10 книжок, які варто взяти у відпустку

Яскраве сонце і спека спонукають до відпочинку. Тож у цій підбірці ви знайдете глибокі й водночас дуже легкі твори. Ми готували її, сподіваючись, що це додасть настрою у відпустці й, можливо, ви дізнаєтеся щось нове для себе.
 

«Що це взагалі таке? 150 років сучасного мистецтва в одній пілюлі», Вілл Ґомперц
 

Своєрідний путівник для усіх, хто весь час хотів розібратися у сучасному мистецтві, але залишав це на потім. Автор у доступній формі пояснює, чому сучасне мистецтво деколи настільки незрозуміле для сприйняття і при цьому так дорого коштує.
В анотації видавництва йдеться:

Від водяних лілій Моне - до соняшника Ван Гога, від супів Ворхола - до бананів Хьйорста з маринованою акулою; почути цікаві історії про світові шедеври, зустрітися з художниками, якими вони насправді були, і відкрити справжню сутність сучасного мистецтва.


Вілл Ґомперц — тривалий час працював директором лондонської галереї Tate. Це найбільш впливовий музей сучасного мистецтва у світі. Крім того, Ґомперц працює редактором відділу мистецтв ВВС. Він робить огляди новинок мистецького світу, а його манера викладу проста для сприйняття. Експерти радять «150 років сучасного мистецтва в одній пілюлі», щоб наступного разу у музеях і галереях почуватися впевненіше.

«Прогулянка лісами. Двоє лінюхів проти дикої природи», Білл Брайсон
 

Чудова розповідь для мандрівників і навіть тих, хто подорожує на дивані. Адже природа здатна багатьох надихнути й навіть повернути жагу до пригод.


Автор з товаришем, який вирішив поставити крапку у стосунках з алкоголем, відправляються у непросту подорож Аппалацьким маршрутом. Тут можна зустріти страшенних хижаків і втратити лік часу, милуючись неймовірними гірськими пейзажами. А ще ця історія - неймовірно кумедна і може змусити змінити ритм життя.


У Білла Брайсона є ще одне видання, яке критики зараховують у перелік кращих для подорожей. Називається «Подорож по Європі». Це жартівлива розповідь про те, як економити під час поїздок, цікаві місця у європейських містах, які не вказані у жодному путівнику. Втім, поки у перекладі українською ми цю книгу не знайшли.

«Стамбул. Спогади та місто», Орхан Памук

Зверніть увагу на це видання, якщо плануєте побувати у Туреччині. Тут немає нудного вихваляння улюбленого міста від місцевого автора.

Навпаки, Орхам Пампук розкриває секрети й таємниці Стамбула, які навряд чи розкаже пересічний гід. Тут усе: вузенькі вулиці, османські вілли та канали, розповіді про людей (письменників, журналістів, художників), які й роблять Стамбул таким видатним, як його знає світ.

«Фієста. І сонце сходить», Ернест Гемінґвей

Літо, подорожі з Парижа на бій биків до Іспанії. Алкогольний дурман і танці, а ще шалене кохання і зрада. І все - у Джейка Барнса відбувається з легкістю – нові знайомства, мандрівки потягами і автобусами та ночівлі просто неба. Він зовсім не цінує того, що має. Йому просто більше нічого втрачати.


Цей твір Гемінґвей написав у 1925 році після власної подорожі до Іспанії, коли його друзі перетворилися на ворогів, а сама історія на роман. До речі, саме у цьому романі набув чітких окреслень вислів «втрачене покоління» - про людей, які намагаються віднайти себе після виснажливої війни. Здається, актуальності це не втрачає і зараз.

«Шантарам», Грегорі Девід Робертс
 

Це неймовірна пригодницька історія про Індію. Світ - зовсім не схожий на наш, який дивує і захоплює. Грегоді Девід настільки реально передає свої відчуття, що, здається, ти не гортаєш сторінки роману, а дивишся фільм. Головний герой – наркоман і грабіжник, який тікає з в’язниці та шукає нового життя в Індії. Саме тут йому дають нове ім’я і він здобуває нове покликання – рятувати життя у нетрях.


У Мумбаї герой випробовував здається все: пригоди, небезпеку, кохання, біль, дружбу, зраду, кінобізнес, смерть, бійки, політичні та кримінальні розбірки, наркотики, зброю, філософські бесіди, війну і, звісно ж, індійські традиції, індійську кухню, індійські танці та співи.


А ще за усіма перипетіями у книзі повно філософських роздумів і хороших цитат. Якщо сподобається «Шантарам» - можна сміливо брати продовження цієї історії «Тінь гори».

«Bonjour, печале!», Франсуаза Саган

Ця книга – один з улюблених творів у нашій редакції. Дехто перечитував її навіть кілька разів. Насправді тут дві повісті. Крім тієї, що винесена в назву книги, ще є історія «Чи любите ви Брамса?».


Гаряче літо у Парижі й наші герої тікають на віллу на Лазурному березі, де й розгортаються усі пристрасті. Персонажі добре знають один одного і для спілкування їм здається достатньо одного погляду. І тут варто навести цитату:

Щоб приємно проводити вечори з такими людьми, треба чи бути напідпитку і для забави затівати з ними суперечки, чи бути в інтимних стосунках з кимось із подружжя.

Утім, керувати коханням неможливо, і щоб усвідомити цінність стосунків, здається, треба щось втратити.
Варто зазначити, з видання «Bonjour, печале!» і розпочалася літературна кар’єра Франсуази Саган. На момент написання їй самій було 19 років і вона була нікому не відомою. Ця книга спровокувала справжній скандал у католицькому світі Франції, а авторка отримала визнання і матеріальну незалежність.

«Не озирайся і мовчи». Макс Кідрук

Нам особливо приємно внести цю книгу до переліку, адже Макс Кідрук – наш рівненський автор. Хоча уже давно визнаний і улюблений далеко за межами Рівного.

«Не озирайся і мовчи» - це теж свого роду подорож, щоправда, не на курорт, а в зовсім інший світ. Звичайна родина переїздить до нового місця і підліток вимушений ходити до нової школи. А якщо ти в 14 років розумніший від поліна та до того ж сором’язливий, то, вірогідно, у новому колективі перетворюєшся на об’єкт недолугих жартів і цькування однолітків. Але і в такому оточенні можна знайти друга, який відкриває «новий світ», достатньо тільки піднятися ліфтом на 10-й поверх.


Попри чудово змальоване існування паралельного світу, ця розповідь не дає відірватися своїми цілком реальними стосунками й проблемами. Особливо книгу рекомендують батькам підлітків.

«Вишня і Я», Олексій Чупа

Літня, пронизлива, ніжна історія про те, як маленька дитина здатна змінити життя дорослого чоловіка.
 

30-річний Ярчик знаходить посеред крамниці дитину із запискою «попіклуйтесь про неї, будь ласка», бере 6-річну Вишню на виховання і відтак кардинально змінює своє життя. Був цей крок виявом інфантильності чи відповідальності? Хто насправді ховається у діалогах Вишні та Ярчика, — так описали твір під час його презентації.


Ця історія у книзі триває рівно три літніх місяці. Тут немає складних зворотів – усі речення прості, що створює атмосферу легкості і щирого спілкування. До речі, містечко у якому живе Вишня і Ярчик – це рідна для автора Макіївка на Донеччині. Для тих, хто шукає літнього настрою – те, що треба.

«У дорозі», Джек Керуак


Це справжня класика американської літератури. Роман написаний усього за три тижні перетворився на культову американську подорож.


«У дорозі» - роман, що складається із записок автора, який робив їх на різних аркушах паперу під час власної мандрівки. Тобто, по суті, це автобіографічний роман, що якнайкраще передає настрій часу 1950-х років у США. Подорож автомобілем – їхати далі, заради того аби їхати. Герої книги – люди, які понад усе люблять дорогу з одного кінця країни до іншого, джаз, секс, алкоголь і нічні розмови-одкровення. Здається, що тільки у дорозі людина почувається вільною – немає жодних зобов'язань, поки не дістанешся до пункту призначення.


«У дорозі» не варто чекати вибухової кульмінації, а сучасне покоління взагалі з дикістю буде сприймати стиль життя і поведінку героїв. Втім, саме цей роман його автор, герої й загалом покоління того часу змінили світогляд у США.

«Ніч лагідна», Френсіс Скотт Фіцджеральд

Спекотне літо і пляжі, нескінченні вечірки й веселощі заможного подружжя Діка і Ніколь Драйверів. Ймовірно, саме це й привабило 17-річну голлівудську акторку до знайомства з харизматичним Діком. Утім, здається не все так просто. Подружжя щасливо закохане одне в одного. Проте, уже зовсім скоро нам стає зрозуміло: те, що відбувається у компанії та вдома за закритими дверима - протилежні речі.

Дізнатися про секрети у шафі головних героїв якраз і допомагають інші персонажі. Це - не звичайний любовний трикутник, надто витончені почуття і зв’язки. Дік, що виступає рятівним колом для дружини, уже зовсім скоро сам опиниться за бортом.

До певної міри це - автобіографічний твір, який багатьох читачів потім спонукає дізнатися більше про Фіцджеральда. Вражає багата мова автора і його манера сплітати речення, що й себе відчуваєш учасником тих подій, та навіть чуєш той аромат літа.

 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень