ТОП-5 найстаріших будівель Рівного (ФОТО)

Найдавнішій з них - 265 років

 

Свято-Успенська церква - 265 років

Свято-Успенська церква — одна з найстаріших культових споруд у місті Рівному. Вона належить до пам'яток дерев'яної архітектури. Збережена до нашого часу майже в неушкодженому стані.

Успенська Церква була побудована у 1756 році, рік її виникнення датується згідно з надписом, який зберігся до наших часів на дверях будівлі. Раніше Успенська церква мала назву Омелянівська. Це було пов'язано зі шляхом на село Велика Омеляна.

Розташовується за адресою: місто Рівне, вулиця Шевченка, 113. 

Будинок на 16 липня - 200 років

http://retrorivne.com.ua/

Цій будівлі, за версією істориків, понад 200 років. Історики припускають, що будинок міг належати управителю маєтком Любомирського або бути помешканням директора Рівненської гімназії.

Рівнянам об'єкт відомий як «Русана», так називалось кафе, яке там працювало тривалий час.

 

Приміщення краєзнавчого музею - 182 роки

У приміщенні, де зараз знаходиться краєзнавчий музей, раніше була Рівненська чоловіча гімназія. Закладання фундаменту під головну будівлю гімназії відбулося 11 серпня 1836 року. В 1839 році будівля гімназії була завершена.

Окрім навчального закладу, який ще мав статус реального училища, в стінах цієї будівлі перебував департамент освіти уряду Директорії, очолюваний Іваном Огієнком, куратором округу шкільного Волинського Воєводства.

З 1922 року в споруді розміщувалося управління Волинського шкільного округу, згодом Рівненський обком КП(б)У. В часи окупації – Райхскомісаріат «Україна», а з 1944 року будинок знов зайняв Рівненський обком компартії.

У 1975 році обкомівський будинок передали в розпорядження Рівненського краєзнавчого музею. Музейна експозиція була відкрита в грудні 1978 року.

 

Свято-Воскресенський собор - 126 років

Будувати храм почали у 1895 році. На плані собор має хрестоподібну побудову: середній, найбільший, купол та чотири маленьких, низеньких, по кутах. Із заходу над головним входом надбудована дзвіниця у вигляді міцної арки з невеличким куполом.

Будівництво цього храму благословив імператор Олександр III у 1890 році.

 

У лютому 1962 року влада закриває собор та зносить деякі церковні будинки. У нижній частині храму облаштовують рибний склад.

У приміщенні собору відкривають музей космонавтики та наукового атеїзму. 

У квітні 1989 року храм повернули православній церкві.

Будинок органної музики - 122 роки

Колишній костел святого Антонія - одна з найцікавіших споруд міста.

Химерна кам'яна будівля в неоготичному стилі була збудована у 1899 році. Від початку костел вінчали два витончених шпилі, інтер'єр був декорований оригінальними фресками. Справжнім скарбом костелу св. Антонія був один з кращих в Європі орган.

Під час Першої світової війни будівля сильно постраждала. Реконструювали її в 1927 році, декорувавши новими поліхромними розписами й вітражами.

Після Другої світової війни костел закрили, а його майно було розграбоване. Тоді було розібрано орган і знищена крипта, де спочивали видатні мешканці Рівного. Тоді ж костел позбувся своїх веж з готичними шпилями - вони були майже повністю розібрані. Саме приміщення храму віддали під кінотеатр.

Від повного руйнування костел врятувала приголомшлива акустика, завдяки якій в 80-х роках минулого століття він був переобладнаний в Будинок органної музики.

Радіо ТРЕК у Тelegram. Viber: 063 734 106 4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень