ТОП-5 бізнесів, які приносять найбільший дохід українським біженцям у Польщі

Досвідом поділився підприємець, який допомагає нашим співвітчизникам зі стартом у Польщі

Підприємець Станіслав Ціс, який понад 8 років веде бізнес у Польщі і допомагає його відкривати новоприбулим українцям в інтерв’ю КП в Україні розповів, що до ТОП-5 бізнесів, які відкривають українці належать:

  • Бьюті-індустрія – салони краси, косметологія та ін.
  • Ресторани, бари, кав'ярні.
  • Готелі та хостели.
  • Будівництво. Внутрішні роботи та все, що можна робити руками. У цьому випадку люди працюють самі на себе. Ми відкривали кілька таких ФОПів, люди з Ірпіня приїхали класти плитку. Цим вони займалися і на батьківщині.
  • Транспортні компанії; вантажні перевезення.

За словами підприємця, найскладніше з готелями, хостелами та кав'ярнями - їх дуже багато.

Станіслав Ціс

Ціс радить займатися тим, чим українець займався на батьківщині.

 

Кожен має займатися тим, у чому він компетентний. Заробляти можна у будь-якій з ніш - важливо спиратися на досвід або придивлятися до суміжної ніші.

Наприклад, до Польщі приїхала дівчина, котра заробляла в Україні манікюром. Зрозуміла, що тут таких, як вона, багато, і перейшла на брови та вії. Дівчина вже знала, як працює б'юті-сфера, просто злегка підкоригувала діяльність у бік високооплачуваних послуг.

Ресторан Канапа у Варшаві українця Дмитра Борисова не пережив карантин

Також серед порад підприємця: не поспішати інвестувати гроші та розібратися з податками. Бо, хоч поляки створили максимально просту систему реєстрації для українців, вона відрізняється.

Наші люди знають, що в Україні ФОП – це 5%, і далі не намагаються вникати. Тим часом у Польщі треба розуміти, коли та які податки платити. Українці звикли: якщо ти маєш бухгалтера, він робить усе. У Польщі не так: бухгалтерія, яку ти наймаєш, не несе відповідальності за твою діяльність.

Інша помилка, вказує Ціс – не прораховувати бізнес-модель.

П’яна Вишня львівських підприємців має чимало "точок" у Польщі

Деколи наші люди вважають: якщо чогось немає у Польщі, вони займуть порожню нішу і стануть успішними.

Дорогі друзі, зрозумійте, ви не такі розумні. Наприклад, ви хочете відкрити ресторан української кухні – повірте, не ви перший, не ви останній, хто про це думає. Спочатку проаналізуйте ринок і запитайте себе: чому цього досі немає? Можливо, не тому, що це нікому не спадало на думку, а тому, що багато хто вже спробував, але чомусь воно не зайшло.

Серед відмінностей польського та українського клієнтів Ціс назвав те, що українці швидко приймають рішення та ласі до всього новенького. У місті відкрилося нове кафе – біжимо туди. Ще одне – побачимо, що там є.

Поляки поводяться інакше - вони дуже довго звикають до нового бренду або кафе, що нещодавно відкрилося. Але якщо вони адаптувалися і почали ходити до вас, це ваш вірний клієнт назавжди.

Наостанок Ціс підсумував:

95% людей, які відкрили свою справу в Польщі, раніше займалися нею в Україні. Починати бізнес за кордоном, якщо цього ніколи не робив на батьківщині, – погана ідея.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень