ТОП-3 правильні способи витягнути кліща в домашніх умовах: поради лікаря

І не треба ніякої олії

За вікном – весна. Це період, коли прокидається все навколо, у тому числі і кліщі. Ці маленькі створіння переносять хворобу Лайма, кліщовий енцефаліт та інші інфекції, які можуть спричинити серйозні проблеми зі здоров'ям.

Педіатриня зі Львова Ольга Леськів розповіла, що робити, якщо ви помітили на собі паразита. Лікарка радить не панікувати, а якнайшвидше витягнути кліща і нести його до лабораторій не треба.

- Можна витягнути кліща самостійно, звернутися до травмпункту або до вашого сімейного лікаря. Не потрібно зволікати і чекати день-два, якщо немає можливості отримати допомогу від професіоналів.

 

Якщо поруч немає медика, треба зробити все самому якомога швидше, - зауважила лікарка

Є три способи ліквідувати кліща:

  • Зігнутий пінцет

Не треба смикати і тягти кліща. Акуратно захопіть його за тільце та прокручуйте.

  • Нитка

Якщо немає під рукою пінцета, то можна зробити вузлик, яким захопити кліща. Потім намагатися викрутити його.

  • Мило та вата

Намилюєте ватку або ватний диск, прикладаєте до місця укусу і крутите проти годинникової стрілки. Не тисніть, а просто легенько прокручуйте. Кліщ вилазить, після чого разом із ваткою його потрібно викинути.

Після вилучення кліща лікарка рекомендує промити місце укусу водою з милом, обробити антисептиком і спостерігати до 1 місяця. Також можна звернутися до сімейного лікаря і придбати препарат, який запобігає дії інфекції, яку міг занести кліщ.

Чого не потрібно робити при укусі кліща:

  • Не витягуйте кліща силою;
  • Не смикати, не видавлювати його;
  • Не заливати олією або ще чимось;
  • Не чекати довго, щоб витягти, не сподіватися, що кліщ сам відпаде.

Для профілактики укусів кліщів Ольга Леськів радить під час прогулянок на природі носити високе закрите взуття, одяг, який максимально закриває тіло.

- Під час прогулянки і після перевіряйте, чи немає на вас і дітях кліщів. Іноді вони бувають дуже маленькими, тому дивіться добре, посвітіть ліхтариком, або при необхідності візьміть збільшувальне скло.

 

Виявили кліща — одразу діставайте! – додала лікарка.

Джерело: sviy.doc

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень