Терміни встановлення лічильників на газ перенесли. Як економити?

А кому навпаки доводиться платити більше

В Україні терміни встановлення газових лічильників для сімей перенесли з 2021-го до січня 2023 року. У облгазів є час, щоб зібрати з українців гроші на прилади обліку, а у населення – щоб розібратися з обсягами свого споживання, повідомляє Радіо Трек з посиланням на OBOZREVATEL.

І хоча лічильники допомагають заощаджувати, декому доведеться платити все ж більше.

Кошт на встановлення лічильників закладені у тариф на розподіл газу. Зокрема у 2020 році з кожних 100 гривень оплачених за розподіл газу, 4,5 гривні пішло саме на встановлення лічильників.

Ініціатори проєкту перенесення термінів встановлення лічильників газу порахували, що з грошей зібраних з 2016 року можна встановити понад 1 млн лічильників.

Наразі в Україні споживає газ 2,1 мільйона сімей які не мають лічильників.   

Якщо сім’я користується лічильником, то оплачує тільки обсяг спожитого газу. Без лічильника – оплачує за усередненою нормою.

Скільки потрібно платити згідно з нормативом сім'ї з трьох осіб:

  • є тільки газова плита – 9,6 кубометра (67 грн);
  • газова плита і водонагрівач – 31,47 кубометра (219,4 грн).

Якщо вам запропонували встановити лічильник, а ви самі від нього відмовилися, то це можуть розцінити як порушення і перевести на граничні норми споживання. А вони в кілька разів вищі (з розрахунку на трьох осіб):

  • є тільки газова плита – 29,4 кубометра (205,5 грн);
  • газова плита і водонагрівач – 70,8 кубометра (494,8 грн).

Суми в платіжках залежать від багатьох чинників:

  • скільки осіб прописано й скільки насправді проживає;
  • як часто сім'я готує їжу і в яких обсягах;
  • яку техніку використовують.

Охочі можуть встановити лічильників своїм коштом не чекаючи поки це зроблять постачальники послуг.

Облгазам вигідніше встановлювати будинкові лічильники. Так дешевше. Однак і закон, і роз'яснення профільних відомств забороняють це робити без згоди мешканців багатоповерхівок. Адже якщо в будинку проживає 200 осіб, а прописано всього 70,  витрачати газ будуть всі мешканці, а платіжки розділять за все на 70 осіб. У результаті за тих, хто живе не за пропискою, будуть платити сусіди.

Рано чи пізно лічильники на газ доведеться встановити всім українцям. Чергове перенесення термінів говорить тільки про одне: облгази неефективно розроблюють і реалізують свої інвестиційні плани, а місцеві й державні органи влади не можуть знайти кошти на допомогу у встановленні приладів обліку хоча б для тих, хто цього потребує, - резюмує OBOZREVATEL

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень